Porodični ustav za porodični biznis

(Last Updated On: )

“Porodični ustav je dokument koji će predstavljati temelj za budućnost porodičnog biznisa, a na sednici Sekcije za porodično preduzetništvo analizirali smo njegove najznačajnije elemente”, istakla je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije. Kako je istaknuto, najpre treba zakonski definisati pojam “porodična kompanija” i kreirati posebne programe podrške porodičnim firmama.

U Sekciji  za porodično preduzetništvo PKS, okupili su se vlasnici porodičnih biznisa, firmi kao što su: Testeral, Unipromet, Galeb group, Beorol, Arhi pro, Afrodita mode Collection, Sunce Marinkovic, TRI O Patrol 023,TIS Zaječar, Konvex Electric, Vinarija Aleksic i mnogi drugi.

Prema podacima koji se odnose na porodične kompanije na svetskom nivou – 30 odsto preživi prelazak na drugu generaciju, 15 procenata na treću generaciju, a tek 10 odsto na četvrtu generaciju.

Na sednici u Privrednoj komori Srbije predstavljeni su aktuelni programi podrške  EBRD namenjeni porodičnim kompanijama. Luksemburg je najveći donator EBRD kada je podrška porodičnim firmama u pitanju.

Predstavnici porodičnih biznisa u Srbiji, izneli su neke od prodloga za unapređenje porodičnog biznisa, a dogovoreni su naredni koraci i aktivnosti.

Kako je istaknuto, važno je podizati svest države o značaju održivosti porodičnih kompanija. Takođe, neophodno je podizati svest i kod samih vlasnika porodičnih biznisa o problemima sa kojima se suočavaju porodične kompanije, kako bi ih prepoznali na vreme i prevazišli što uspešnije.

Cilj nam je da u narednom periodu okupimo što veći broj porodičnih kompanija iz čitave Srbije i da zajednički intenzivno radimo na rešavanju svih pitanja koja su od značaja za njihovu održivost i poslovanje, poruka je iz Privredne komore Srbije.