Znate li šta je devojačka večera?

(Last Updated On: )

Ne, nije devojačko veče, kako se na našim prostorima zove proslava koju prave devojke pre svog venčanja. Devojačka večera (Girl Dinner) je odnedavno globalno poznati termin za jedan specifičan obrok.   

Sve je počelo sasvim slučajno, objavom Olivije Maher na društvenoj mreži TikTok u maju 2022. godine. Ona je tada postavila video svoje večere koja se sastojala od hleba, sira, grožđa i kornišona. Olivija je svoju večeru u šali nazvala „devojačka večera“ ili „srednjovekovna hrana seljaka”. Na iznenađenje svih, post je u kratkom roku imao više od 3,4 miliona pregleda.

Odmah su se, naravno, pojavili oni koji su želeli da je kopiraju ali i premaše, prikazujući najoriginalnije video snimke svojih “solo večera”. Haštag #girldinner je brzo napredovao, stekavši preko 150 miliona pregleda na TikTok-u za samo nekoliko meseci. Sasvim dovoljno da se u raspravu uključe mediji, psiholozi, pristalice i protivnici “devojačke večere”. 

I sam fenomen počeo je da se razvija. Najpre je davan prioritet savršenoj prezentaciji sa suhomesnatim proizvodima, sirevima i ostalim uobičajenim sastojcima lepo dekorisanog tanjira, ali je zatim krenulo da preovladava uživanje. Kako su ukusi i preferencije različiti, devojačkom večerom se nazivalo svašta – od kokica, nezdravih grickalica i čokoladnih slatkiša do konzumiranja sosova direktno iz konzerve.

Naziv “devojačka večera” nije se svideo mnogima, pa ipak je postajao sve popularniji.  

Kritičari su smatrali da je termin neprimeren i da na pogrešan način šalje poruku o rodnim ulogama. Čini se kao da je u pitanju otpor kuvanju i tradicionalnim predrasudama, čime se ne iskorenjuju nego upravo podstiču zastareli rodni stereotipi.

Drugi protivnici, među kojima su i lekari, su na stanovištu da se “devojačkom večerom” promoviše nezdrava ishrana, a obično i oskudan obrok. 

Pristalice koncepta, sa druge strane, na ovaj trend gledaju kao na oblik intuitivne ishrane, koji podstiče ljude da uživaju u izboru na osnovu onoga što im organizam traži, bez strogih pravila nutritivno superiorne hrane.

U svakom slučaju, “devojačka večera” je lična i to je dobro. U svetu u kojem trpimo prisilu da budemo slični i u okvirima očekivanog, ovaj mali iskorak, s vremena na vreme, ne može nikome da šteti.