Polazak deteta u obdanište

(Last Updated On: September 11, 2020)

U vreme globalne pandemije zarazne bolesti Kovid-19, roditelji čija deca polaze u obdaništu imaju brigu više – kako dete zaštititi od koronavirusa?

Tema o kojoj smo, međutim, razmišljali svih prethodnih godina sada je zanemarena, a problem je i dalje tu. Dete na novi kolektiv treba da se prilagodi psihološki i dobro podnese odvajanje od roditelja. Obično se to ne dešava jednostavno i može da predstavlja svakodnevni stres, i za roditelje i za dete.

Evo nekoliko činjenica koje mogu da pomognu, i daju odgovore na najčešća pitanja.

Svako dete polazak u obdanište doživljava različito – ako ste već imali iskustvo sa starijim detetom, ne mora da znači da će isto važiti i za mlađe.

Deci je, obično, potrebno samo nekoliko dana da započnu proces adaptacije. Posle nekoliko nedelja treba očekivati da dete bez mnogo negodovanja pristane na rutinu buđenja i spremanja za odlazak. Jasan znak da je prilagođavanje počelo je odsustvo tuge. Zatim su tu spremno ponavljanje rutinskih aktivnosti prilikom odlaska od kuće i dolaska u obdanište – ostavljanje ranca, skidanje jakne, odlazak na predviđeno pranje ruku (i dezinfekciju u novim uslovima)…  

Ako sumnjate u stepen adaptacije, organizujte odlazak u obdanište pre očekivanog termina za povratak kući i posmatrajte dete u igri sa vršnjacima, kad ono ne zna da ste vi tu. Uz poštovanje epidemioloških mera, i razumevanje vaspitača, ovo može da bude izvedeno.

Pitajte dete, obavezno, po povratku, kako je provelo dan i saslušajte pažljivo njegove odgovore. Ukoliko odbija da govori organizujte igru sa plišanim igračkama gde ćete simuliranjem različitih situacija pomoći detetu da se “otvori”.

Proverite svoj stav prema obdaništu i način na koji ga ispoljavate u prisustvu deteta. Ono vas sigurno posmatra u novonastaloj situaciji i biće spremnije da prihvati odvajanje ako su vaši stavovi bez brige i pozitivni.

Ako dete tek treba da pođe u obdnište, pripremite ga nekoliko nedelja unapred tako što ćete ga upoznati sa zgradom, vaspitačicom, aktivnostima koje će obavljati dok nije sa vama… Ustalite i buđenje u određeno vreme, oblačaenje, izlazak iz kuće…

Ukoliko se dete teško prilagođava, razgovarajte sa vaspitačima, psihologom, ako ga obdanište ima, pedijatrom… Deca koja ne prihvataju lako nove obaveze nisu retkost, i pedagozi imaju čitav niz saveta koji sigurno pomažu.