Naučite da kodirate

(Last Updated On: December 31, 2016)

Pokušajte i videćete da nije komplikovano kao što se čini – kodiranje je dostupno svakome, i uz malo volje brzo može postati zadovoljstvo. Ukoliko ga zavolite i odlučite da se upustite u dalje proučavanje – ulazite u oblast programiranja, jednu od najperspektivnijih i najprofitabilnijih.

Svima koji žele da nauče kodiranje danas je na raspolaganju čitav niz besplatnih kurseva na internetu. Na engleskom su, ali to je već jezik koji u svakodnevnom korišćenju računara učimo sve više i prepoznajemo termine koji su potrebni za elementarno informatičko obrazovanje.

Poznavanje kodiranja i učenje HTML-a može vam pomoći da ispravite ponešto na vašem blogu ili veb sajtu što inače ne biste mogli. Ukoliko komunicirate sa programerima biće vam jasnije o čemu govore. Struktura mreža i internet komunikacija takođe će vam biti jasnija, kao i sve što se događa tamo.

Evo nekoliko izvora za učenje koje odmah možete da testirate.

MIT open courseware su kursevi čuvenog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Oni nude uvod u programiranje i posebno Java i C programiranje, ali proverite aktuelne kurseve.

Code Academy je najpoznatije mesto za prvi korak u učenju kodiranja. Zatim se na istom sajtu mogu naučiti JavaScript, PHP, Python, jQuery, Ruby, HTML + CSS…

Khan Academy – video uputstva korak po korak veoma su jednostavna za razumevanje.

Coursera nudi veliki broj besplatnih kurseva iz svih oblasti, koje organizuju najpoznatiji univerziteti na svetu. Među njima su i oni u oblasti programiranja.

EdX je još jedna slična platforma gde se za par meseci besplatno mogu steći dobre osnove za dalje učenje.

Ukoliko ste spremni da izdvojite nešto novca (što je uvek daleko ispod cene za tako kvalitetne kurseve) možete da probate i Udemy, Udacity, Code Avengers…