Petodnevni raspust za sve učenike

(Last Updated On: November 9, 2020)

Prema odluci Kriznog štaba, svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji imaće jesenji raspust od 11. do 13. novembra, dok je prvi radni dan ponedeljak, 16. novembar 2020. godine.

Krizni štab je takvu odluku doneo zbog trenutne epidemiološke situacije.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić održao je prvi sastanak sa predsednicima četiri reprezentativna sindikata u prosveti  – Valentinom Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije, Slobodanom Brajkovićem iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasnom Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Tomislavom Živanovićem iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.  

Ministar Ružić naveo je da je zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa Kovid-19, obrazovni sistem dodatno opterećen i predstavlja, pored zdravstva, najosetljiviji sistem. Pohvalio je rad prosvetnih radnika koji su iskazali spremnost da se nastava redovno održava i da kako navodi, „uspemo što je malo ko uspeo u Evropi, da školska godina počne na vreme, da se odvija bez prekida, kao i da se kako prosvetni radnici, tako i učenici, ponašaju odgovorno i poštuju mere zaštite“.

Budući da dolazi sa mesta ministra državne uprave i lokalne samouprave, gde je koordinirao reformom sistema plata, Ružić je istakao značaj te reforme za fer i transparentnu raspodelu sredstava i uvažavanje zaposlenih, a na pitanje predstavnika sindikata o nastavku pregovora, ministar je istakao da će se oni nastaviti u dogovoru sa resornim ministarstvima.

Sektorska povećanja u prethodnim godinama pokazala su jasan odnos države prema prosvetnim radnicima, rekao je ministar ističući da je obrazovanje kičma jedne države u koje se stalno mora investirati.

Nismo suprostavljene strane, već partneri. Želim da otvorim zdravu komunikaciju, da se razumemo, sporazumemo, da otvorimo dijalog i da zastupamo interese zaposlenih u prosveti i podignemo kvalitet obrazovanja,istakao je  ministar Ružić.

Predstavnici sindikata poželeli su ministru dobrodošlicu, predočili probleme sa kojima se susreću i izrazili nadu da će ih zajednički rešavati.