Putin potpisao – Evroazijska ekonomska unija i Srbija slobodno trguju

(Last Updated On: )

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak zakon o ratifikaciji sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EEU) koju predvodi Rusija i Republike Srbije.

Sporazum koji je potpisan u Moskvi 25. oktobra 2019. godine formira osnovna pravila trgovine između država članica EEU ​​i Srbije, u skladu sa normama Svetske trgovinske organizacije. U julu je ruska vlada odobrila ratifikaciju sporazuma o zoni slobodne trgovine.

Uključivanje Srbije u zonu slobodne trgovine EEU moglo bi otvoriti nove mogućnosti za razvoj poslovnih veza, rekao je ranije Putin. Rusija i Srbija jačaju saradnju, posebno u pogledu saobraćajne infrastrukture, dodao je on. Oboje takođe žele da poboljšaju bankarsku saradnju.

Trgovinski blok uspostavljen 2015. godine, EEU je zasnovan na Carinskoj uniji Rusije, Kazahstana i Belorusije. Uniji su se kasnije pridružile Jermenija i Kirgistan. 2016. godine Vijetnam je zvanično postao prva neregionalna država koja se pridružila bloku. Unija je osmišljena da osigura slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i radnika između zemalja članica.

Više od 50 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju, Jordan, Tajland i neke države Južne Amerike, izrazile su interes za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEU. Trenutno su u toku razgovori sa Egiptom, Izraelom i Argentinom.