Turski izvoz na Balkan dostigao 10 milijardi dolara

(Last Updated On: November 24, 2020)

Izvoz Turske u balkanske zemlje premašio je 10 milijardi dolara od januara do oktobra ove godine, prema zvaničnim podacima, pri čemu je prodaja na nekim tržištima zabeležila rast uprkos pandemiji koronavirusa.

Iako su podaci niži od 11 milijardi dolara u istom desetomesečnom periodu prošle godine, ta cifra je ostala visoka usred pandemije, pokazuju podaci Skupštine turskih izvoznika (TIM).

Podaci koje je prikupila Anadolu Agenci (AA) pokazali su u nedelju da je prodaja na Balkan, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo, Severnu Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Grčku, do 1. novembra iznosila 10,21 milijarde dolara.

Rumunija je bila najbolje tržište, jer je u periodu januar-oktobar primila tursku robu u vrednosti od preko 3 milijarde dolara. Slede Bugarska sa 1,99 milijardi dolara, Grčka sa 1,39 milijardi dolara i Slovenija sa 1,26 milijardi dolara, pokazali su podaci.

Između ostalih, Srbija je uvezla turske robe u vrednosti od 797,2 miliona dolara, dok su Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Hrvatska uvezle proizvode u vrednosti od 371,6 miliona dolara, 350,7 miliona dolara, 320,2 miliona dolara i 318,1 miliona dolara, respektivno. Podaci pokazuju da je prodaja na Kosovo i u Crnu Goru iznosila 280 miliona, odnosno 84,8 miliona dolara. Izvoz u Srbiju i direktno na Kosovo i Metohiju zabeležio je porast uprkos padovima pandemije. Prema podacima TIM-a, izvoz u dve zemlje povećan je za 5,6% i 2,6% u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane, izvoz u Grčku opao je za 19,3%, dok je pad od 18,9%, 11,7% i 8,5% zabeležen u prodaji u Crnu Goru, Sloveniju i Hrvatsku. Podaci su otkrili da je prodaja Albaniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Bugarskoj opala za 7,4%, 5,6% i 5,3%. Samo najveća turska metropola Istanbul uložio je 43,9% izvoza u region u desetomesečnom periodu, pošto je iz grada poslano robe u vrednosti od 4,48 milijardi dolara. Brojka je pala sa preko 5 milijardi dolara godinu dana ranije.

Među sektorima, proizvodi automobilske industrije prednjačili su u izvozu sa više od dve milijarde dolara, zatim hemikalije i proizvodi sa skoro 1,49 milijardi dolara, čelik sa nešto više od milijardu dolara, crni i obojeni metali sa 754 miliona dolara i tekstil sa 747,4 miliona dolara.