Tržište aplikacija usporava

(Last Updated On: February 26, 2016)

Umesto da izabere Reč godine u 2015. kompanija Oxford Dictionaries se odrekla čitavog engleskog jezika i objavila emodži (emoji u originalu, ili emotikon, kako ga na srpski prevodimo) – lice kojem teku suze od smeha. Razlog je svima poznat – korišćenje emotikona u komunikaciji na društvenim mrežama preplavilo je svet. Ni Fejsbuk nije odoleo, pa je uz „lajk“ funkciju omogućio korisnicima da upotrebom emotikona izraze svoja osećanja.

emoji

Emodži bum nije nastao slučajno – rezultat je sve veće personalizacije upotrebe smart mobilnih telefona, preuzimanjem aplikacija po želji korisnika.

Tržište aplikacija, međutim, polako ulazi u fazu zrelosti i zasićenosti. Istraživanja pokazuju da je u 2015. godini ostvaren rast od 58%, ali i usporavanje u odnosu na 2014. godinu, kada je zabeležen uspon od 76% i 2013. kada je rast bio čak 103%.

Naučnicima koji detaljno prate ovu oblast ne promiče ni činjenica koja bi se pre mogla nazvati kulturološkom, pa i psihološkom – nove aplikacije u sve većem broju preuzimmaju „stari“ korisnici telefona, koji očigledno pokazuju znakove zavisnosti od svojih mobilnih uređaja, bez kojih više ne mogu. Od svih preuzimanja aplikacija, njih 40% su u 2015. godini instalirali vlasnici koji duže vreme koriste Android i iPhone telefone, što je duplo više nego u 2014. kada je zabeleženo 20% i četiri puta više nego u 2013. godini kada je samo 10% korisnika iz ove grupe instaliralo aplikacije.

Tržište aplikacija usporava, ali i dalje beleži na godišnjem nivou ogroman rast, u svim kategorijama izuzev jedne. Gejming aplikacije su, u odnosu na 2014. godinu, u 2015. zabeležile pad od 1%.

Šta će se dešavati dalje? Ideje i mogućnosti u IT svetu gotovo su neograničene.

Vratimo se na emodži, koji je zamenio reč. Rijaliti zvezda Kim Kardašijan već je izazvala buru na tržištu aplikacijom „kimodži“, a zatim se pojavila i konkurencija koja je izbacila „kimundži“ – emotikone sa likom severnokorejskog predsednika Kim Džong Una! Možemo samo da nagađamo gde će nas sve to u budućnosti odvesti…