Omikron može da uspori Kinu

(Last Updated On: )

Kovid pandemija u svojoj pretpostavljenoj završnici ima potencijal da moćnu Kinu, od ekonomije u uzletu, pretvori u zemlju kojoj preti usporavanje na mnogim poljima. Razlog je, smatraju stručnjaci, strategija borbe protiv širenja virusa, od koje kineski državni vrh ne odustaje.

Poznato nam je koliko se omikron soj brzo i lako prenosi, a šta to znači u gradu veličine Pekinga – znaju samo Kinezi. U Pekingu se omikron pojavio 15. januara. Kina je usvojila princip nulte tolerancije na pojavu virusa, pa se svaki zabeleženi slučaj na drastične načine prati. Državni vrh hvali svoj način borbe sa bolešću kao dokaz da je društveno uređenje zemlje mnogo savršenije od drugih, ali stvari već izmiču kontroli. Ono što je, još uvek, moglo da se uradi sa delta varijantom, sa omikronom teško da će uspeti.

A već je delta varijanta donela mnogo problema. Grad Sijan sa 13 miliona stanovnika, na primer, u decembru prošle godine bio je u takvom karantinu da je došlo do nestašica hrane. Samsung i Majkron, kompanije koje u gradu imaju proizvodnju čipova, prouzrokovale su nestašicu čipova na globalnom nivou. Restrikcije u drugim gradovima u kojima su oboleli prijavljivani dovele su do smanjenja potrošnje – stanovništvo je u proteklom mesecu, u poređenju sa decembrom 2020. godine, odustalo od kupovina svega, osim osnovnih životnih namirnica. Posle obimnih testiranja i otkrivanja omikron pozitivnih, veliki broj radnika u kompanijama širom Kine poslat je u karantine, a fabrike su zatvorene.

Kineska vlada bi, očigledno, u novim okolnostima morala da promeni smernice, kako bi se izbegli veliki problemi u ekonmiji. Prihvatanje efikasnijih lekova i vakcina iz drugih zemalja i usmeravanje sredstava na osnaživanje bolničkih kapaciteta koji bi lečili teže slučajeve sigurno je bolja taktika od beskrajnog zatvaranja zona u kojima se virus širi.

U 2021. godini, sa stopom rasta od 8%, jačim juanom i nizom finansijskih mera, Kina je odlično prošla. Ekonomisti su saglasni da se u ovoj godini to ne može očekivati i da se rukovodstvo mora suočiti sa problemom neadekvatne borbe protiv omikron soja korona virusa, pre svega.