Još tri meseca bez poskupljenja

(Last Updated On: )

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Reč je o sledećim namirnicama: šećep kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T- 400 glatko u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra.

Uredbom, koja će se primenjivati u trajanju od 90 dana, ograničavaju se proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo navedenih namirnica, tako da ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembra 2021. godine.

Podrška za turističku privredu i izrazito nedovoljno razvijene opštine

Imajući u vidu to da je finansijska podrška turističkoj privredi u proteklom periodu imala pozitivne efekte na razvoj i unapređenje srpskog turizma, usvojena je Uredba o uslovima i načinu dodele korišćenja kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude.

Sredstva su namenjena za projekte fizičkih i lica i privrednih društava u ovoj oblasti, a koji se odnose na izgradnju, uređenje i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih kapaciteta, restorana i objekata sportsko-rekreativnog i zabavnog sadržaja, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, unapređenje marketinga, kao i izgradnju turističke infrastrukture. Kvalifikovanje projekata vršiće Fond za razvoj Republike Srbije.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorija izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe) u 2022. godini.

U cilju realizacije ovog programa, Vlada je opredelila 15.000.000 dinara za projekte iz oblasti zapošljavanja, kulture, bezbednosti, životne sredine, zdravlja, rodne ravnopravnosti i socijalnih pitanja.