Održan sastanak delegacije Narodne skupštine i Predstavničkog doma SAD

Delegacija americkog Kongresa
(Last Updated On: )

Na sastanku u Domu Narodne skupštine Delegacija kongresmena Predstavničkog doma SAD pohvalila srpske vlasti zbog ostvarenih rezultata u oblasti jačanja vladavine prava.

Dobrodošlicu je delegaciji Predstavničkog doma SAD u ime Narodne skupštine poželeo je potpredsednik parlamenta mr Igor Bečić.

On je zahvalio na podršci Sjedinjenih Američkih Država Srbiji, posebno u procesu evropskih integracija, kao i na pomoći koju je Amerika dodelila za potrebe saniranja posledica majskih poplava u Srbiji.

Delegacija americkog Kongresa Delegacija Narodne skupštine upoznala je predstavnike Predstavničkog doma SAD sa reformskim procesima, pažnjom koja se posvećuje zaštiti bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema, i nizom reformskih i finansijskih zakona koje je Narodna skupštine usvojila u proteklom periodu. Na sastanku je bilo reči i o naporima koji se čine u oblasti protiv organizovanog, kriminala i korupcije, u pogledu jačanja valdavine prava, trgovine ljudima, kao i o mogućnostima stvaranja povoljnije klime za privlačenje investicija u Srbiju i brži ekonomski rast.

Na sastanku su govorili predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petra Petrović, i predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović. Oni su upoznali delegaciju SAD sa delokrugom rada svojih odbora i rezultatima koji su ostvareni u oblati pravosuđa i kontroli službi bezbednosti.

Prisutnima se obratila i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD Biljane Pantić-Pilja ističući da je ta poslanička grupa jedna od najbrojnijih u Narodnoj skupštini. Kongresmen Bob Gudlet naglasio je da postoji kokus saradnje sa Srbijom u američkom Kongresu, te izrazio nadu da će u narednom periodu biti osnažena kooperacija.

U ime Ekonomskog kokusa Narodne skupštine prisutne je pozdravio prof. dr Vladimir Marinković izrazivši nadu da će biti uspostavljena snažne veze i saradnja sa Ekonomskim kokusom u američkom Kongresu.

Delegaciju Kongresa, koju prevdode Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma kongresmen Bob Gudlet i kongresmen Džerold Nedler, čine kongresmeni Džim Sensenbrener , Tom Marino , Blejk Farenthold , Šejla Džekson-Li , Stiv Koen i Henk Džonson.