Od vode pravi pivo

(Last Updated On: )

Novi hit aparat, koji ćete u domaćinstvu sigurno imati u narednim godinama, pravi pivo od vode. Naziv prvenca na tržištu je Beer Bar i dolazi iz kompanije SodaStream.

convert343232

Beer Bar je promovisan protekle nedelje u Švajcarskoj i Nemačkoj. Aparat pravi sveže pivo na licu mesta tako što najpre gazira vodu iz česme pomoću ugljendioksida, a zatim joj dodaje specijalni koncentrat koji se nabavlja pod imenom Blondie. Na ovaj način dobija se pivo sa 4,5% alkohola. Od jednog litra koncentrata dobija se tri litra piva koje, prema navodima SodaStream-a, ima “gladak autentičan ukus i aromu hmelja”.

Predstavnik kompanije SodaStream kaže da se koncentrat proizvodi u jednoj pivari u Italiji. Napravljen je istim procesom kuvanja kao obično pivo, ali sa manje vode i više alkohola, što je bilo obavezno imajući u vidu činjenicu da će biti razblažen.

Osnovno pakovanje koncentrata Blondie sastoji se od jednog litra tečnosti, uputstva za mešanje i dve čaše za pivo. Cena mu je u maloprodaji 9,99 evra. Blondie podleže propisima o prodaji alkoholnih pića, pa ga u Nemačkoj, na primer, mogu kupiti samo stariji od 16 godina.

Aparat Beer Bar kompanije SodaStream košta oko 70 evra. Na drugim tržištima očekuje se krajem 2016. i početkom 2017. godine.

Najveći broj modela SodaStream aparata imaće mogućnost isključivo da gazira čistu vodu, ali je već najavljen i SodaStream Mix, koji gazira bilo koju vrstu tečnosti – od koktela do sokova. Prototip je već testiran. Nije najavljeno kada će otpočeti promovisanje i serijska proizvodnja SodaStream Mix-a.