Od utorka 17. novembra nove mere

(Last Updated On: November 16, 2020)

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada donela odluku da ograniči rad ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, kao i tržnih centara i prodavnica, koji će biti zatvoreni od 21 čas do pet časova ujutru.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade precizirala da su od te mere izuzete apoteke, dostava hrane, pumpe za točenje goriva i privreda koja radi i treću smenu.

Ove mere stupaju na snagu u utorak, 17. novembra, i važiće 15 dana, do 1. decembra, kada će Vlada ponovo odlučivati o merama, dodala je premijerka.

Ona je istakla da Vlada trenutno ne razmatra zabranu kretanja, što bi, inače, bila sledeća mera u borbi protiv koronavirusa.

Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada, objasnila je Brnabić.

Ona je navela da je, sa ministrom zdravlja i ministrom unutrašnjih poslova, imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezana za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, njihovu kontrolu i uvođenje eventualnih dodatnih kontrola.

Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Saglasni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera, objasnila je predsednica Vlade.

Brnabić je istakla da je Srbija sve vreme tokom borbe sa koronavirusom imala pravi balans između zdravstvenih mera i potreba privrede.

To je, kako je naglasila, veoma važno jer je država imala puno vanrednih troškova za zdravstvo i za podršku privredi i građanima.

Prema njenim rečima, puno je izdvajano za medicinsku opremu, testove, kiseonik, lekove i drugo, pri čemu je jasno da sve to može da se servisira samo ako privreda živi.