Pokreni onlajn biznis

(Last Updated On: )

Ne, ovo nije promotivni tekst koji preporučuje sajtove za brzu zaradu. Onlajn biznis je postao stvarnost u najširem smislu reči. Bilo da poslovanje prebacujete iz “oflajn” načina u onlajn, ili započinjete biznis na internetu kao nov učesnik na tržištu, biće vam potrebni saveti stručnjaka.

Predlažemo da umesto kod “onih koji su uspeli”, “influensera”, “jutjubera”… preporuke potražite kod agencija koje se već godinama, pa i decenijama, bave onlajn marketingom.

Na internet može izaći baš svako, i probati na globalnoj mreži realizaciju svojih planova, prodaju proizvoda i usluga, primenu stečenih znanja… Nisu vam potrebne diplome, ogroman kapital, ortaci, zaposleni radnici… da biste testirali mogućnosti.         

Jedan od prvih i osnovnih preduslova za uspeh je, međutim, sledeći. Morate ponuditi nešto što ljudima zaista treba. Vreme je velike krize, u kojoj se, lakše nego inače, mogu napraviti procene. Sve ono što pozitivno deluje na psihičko i fizičko zdravlje pojedinca i porodice, oslobađa od stresa, smanjuje troškove… može da ima kupce. Posmatrajte pažljivo situaciju i procenite svoje šanse.

Vaš proizvod ili uslugu morate voleti vi sami, i biti maksimalno zainteresovani za sva eventualna poboljšanja, varijante, jake i slabe tačke. Samo lična strast i želja da se drugome zaista ponudi nešto vredno, ali pre svega potrebno, može da dovede do uspeha.

Razmislite o svim znanjima koje za svoj internet biznis imate, i onima koje nemate. Ogroman broj besplatnih ili jeftinih kurseva uputiće vas u stvari za koje ne pretpostavljate da postoje, ili ste samo čuli za njih.  

Ukoliko imate ideju, morate je na dobar način prezentovati, morate obezbediti da što više ljudi sazna za vas. U tome će vam, naravno, pomoći društvene mreže, ali i neki korisni alati za automatizaciju, promociju, praćenje efekata.

Jedna od najvećih grešaka u celom procesu je odnos sa potencijalnim kupcem. Njemu treba odmah da bude jasno, dakle prezentirano na jednostavan način, koje koristi može da ima od proizvoda ili usluge koju nudite. Ne zaboravite da u toku samo nekoliko sekundi kupac odlučuje da li je vaš proizvod vredan njegove pažnje. Ovo je sasvim suprotno od lične prodaje gde imate dovoljno vremena da nekoga ubedite tako što ćete mu pružiti dodatna objašnjenja, ostaviti pozitivan utisak, steći poverenje svojim verbalnim i neverbalnim gestovima.       

Oni koji se bave onlajn biznisom tvrde da troše mnogo vremena i napora svaki dan, da nemaju odmor, rade non-stop… Osnova za onlajn uspeh nije, međutim, raditi više, nego upoznati i primeniti sve poznate principe i strategije koje za ovaj specifičan način poslovanja važe, i po kojima se on razlikuje od drugih vidova sticanja novca.