Razvoj veštačke inteligencije u Novom Sadu

veštačka inteligencija Novi Sad
(Last Updated On: )

Od jula 2020. godine, IDS Imaging Development Sistems GmbH je predstavljen u Srbiji predstavništvom. Sa sedištem u Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji, koji se smatra tehnološkim centrom u zemlji, čista razvojna jedinica je usko povezana sa Fakultetom tehničkih nauka lokalnog univerziteta. Vodeći proizvođač digitalnih industrijskih fotoaparata na taj način intenzivira svoju saradnju sa naukom i istraživanjem – posebno u oblasti veštačke inteligencije.

Mi smo kompanija sa snažnim fokusom na razvoj i neprestano osmišljavamo nove proizvode i nove tehnologije“, objasnio je Jurgen Hartmann, osnivač i vlasnik IDS-a. “Da bi se dobio pristup ovim novim tehnologijama, kontakt sa naukom je posebno važan. Ovde stičemo znanje za naše inovativne proizvode.

Ulaganje kompanije u filijalu pokazuje strateški značaj IDS-a u bavljenju temom veštačke inteligencije. „Tema veštačke inteligencije dugoročno će promeniti naše tržište“, rekao je generalni direktor IDS-a Jan Hartmann. Zajedno sa Aleksandrom Levinskim, on je i generalni direktor novog IDS Imaging Development Sistems Serbia d.o.o. Profesor Rastislav Struharik odgovoran je za upravljanje predstavništvom. Njegov tim čine stručnjaci sa odgovarajućeg fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Ovo je prvo strano razvojno mesto za IDS. Otvara put za još aktivnije istraživanje i razvoj veštačke inteligencije. Na kraju krajeva, „kamere i veštačka inteligencija su kombinacija koja omogućava IDS-u da se ponovo izmisli i doprinese oblikovanju budućnosti“, nastavio je Jan Hartmann.

Pored nove filijale u Srbiji, IDS već ima svoje filijale u SAD-u, Japanu, Južnoj Koreji i Velikoj Britaniji, kao i dve prodajne kancelarije u Francuskoj i Holandiji.

Proizvođač industrijskih kamera IDS Imaging Development Sistems GmbH razvija USB, GigE i 3D kamere visokih performansi, jednostavne za upotrebu, sa širokim spektrom senzora i varijanti. Gotovo neograničen spektar primena pokriva više neindustrijskih i industrijskih sektora u oblasti opreme, postrojenja i mašinstva. Pored uspešnih CMOS kamera, kompanija proširuje svoj portfolio inteligentnim kamerama zasnovanim na aplikacijama za viziju. Nova platforma za obradu slika IDS NKST može se slobodno programirati i izuzetno je svestrana.