Snapchat je postao Snap

(Last Updated On: September 30, 2016)

Promena imena velikog i poznatog brenda uvek je rizičan potez, a jedna takva dogodila se pre nekoliko dana – Snapchat je postao Snap.

Setimo se samo slučaja Coca Cola – verni potrošači uopšte nisu prihvatili New Coke i kamapanja je označena kao jedna od najvećih marketing katastrofa u istoriji.

snap

Snapchat je, kako prva istraživanja pokazuju, obavio dobar posao i izazvao opšte simpatije.

Šta je to što su oni uradili na pravi način, a Coca Cola nije? Odgovor daju marketing stručnjaci, a znanje može da posluži svim vlasnicima biznisa koji planiraju promene.

Prvo Snapchat je odabrao pravo vreme. Manevri koji se prave prerano u poslovanju mogu da imaju za posledicu napuštanje dela kupaca koji se još nisu čvrsto vezali za brend. Učini li se to prekasno (kao što je nedavno uradio Yahoo), biće teško da se promeni već formirana slika o brendu, posebno ako je ona u izvesnim aspektima negativna.

Zatim, bili smo svedoci trika koji je uspeo. Prvo je pušten video o promenama koji je, navodno, “procureo”, a ubrzo potom, pošto je privukao pažnju, objavljena je zvanična vest. I ovde je vreme bilo ključni faktor – da se čekalo predugo otpočele bi špekulacije, prepričavanja i analize, što se nije dogodilo.

Kada Snapchat postaje Snap u pitanju je blagi rebrending, koji je pratilo i uvođenje novog proizvoda Spectacles, jedinstvenog na tržištu. Spectacles su naočare koje imaju funkciju kamere i mogu da snime video dug 10 sekundi, direkto iz ugla posmatrača. Sve ovo stvorilo je kod korisnika pozitivnu klimu, u kojoj su spremno prihvatili i promenu imena.

I na kraju – Snap je interesantno, kratko ime koje izaziva pažnju, slažu se svi.