Kako veš mašina eksplodira

(Last Updated On: )

Posle ozbiljnog bezbednosnog upozorenja za novi model mobilnog telefona Galaxy Note 7 i njegovog povlačenja zbog eksplozije ili paljenja baterije, kompanija Samsung je u novom problemu – i veš mašina može da eksplodira.

Zvuči gotovo neverovatno – delovi za veš mašine, posebno kada su nove i tek izašle iz pogona, nisu u kategoriji lako zapaljivih proizvoda. Šta se, zapravo, desilo?

samsung

U pitanju su veš mašine koje se pune odozgo, sa polopcem na gornjem delu aparata.

Kompanija Samsung je, posle pritužbi potrošača iz Sjedinjenih Američkih Država, priznala da problem postoji – i to za mašine proizvedene između marta 2011. i aprila 2016. godine, što je prilično dug period.

Greška na uređaju prilikom pranja može da dovede do većih vibracija od dozvoljenih, kada su u mašini veoma teški komadi, a mašina podešena na veliku brzinu obrtaja, što otvara poklopac koji se može polomiti u sred centrifuge.

Iz Samsunga savetuju da se smanji broj obrtaja kako se to ne bi dešavalo. Za sada je zabeleženo 11 slučajeva tužbi za štete na imovini, što je dovoljno da pojedini distributivni lanci povuku primerke navedenih serija iz prodavnica.

Bojleri opasniji, produžni kablovi najopasniji…

Samsung veš mašine nalaze se i na srpskom tržištu, ali slučajevi „eksplodiranja“ nisu zabeleženi. Od aparata u domaćinstvu, sudeći po naslovima u medijima, najpre treba obratiti pažnju na bojlere, koji mogu da eksplodiraju, ugroze živote i zdravlje i izazovu velika oštećenja.

Mali protočni (prelivni) bojler ne može da eksplodira, tvrde stručnjaci, ali veliki (potisni) može, i to samo onaj koji je ozbiljno neispravan. Kažemo “ozbiljno“ zato što bojleri imaju tri nivoa zaštite i potrebno je da svi otkažu. Delovi za bojlere – termoregulator, termo-osigurač i nepovratni ventil garantuju bezbednost, korak po korak, a pravilno održavanje i ispravnost su uslov da bojleri ne predstavljaju rizik u domaćinstvu.

Kada već govorimo o električnim aparatima i opasnostima koje prete usled njihove neispravnosti, neophodno je napomenuti činjenicu koju najčešće previdimo. Ubedljivo najviše pritužbi građana i potvrđenih problema odnosi se na produžne kablove. Naizgled bezazleni, oni mogu da izazovu požar i ozbiljno oštete uređaje koji su na njih priključeni.