Obuke na selu

(Last Updated On: )

Projekat „Program razvoja preduzetništva i zapošljavanja mladih u ruralnim sredinama“ omogućava obuku za proizvodnju maline i heljde za 300 mladih.

Ovaj program predviđa organizaciju 14 jednodnevnih obuka za mlade iz Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga, saopšteno je iz Kancelarije za mlade Ivanjice.

Program, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, otvara i mogućnosti počinjanja sopstvenog biznisa i korišćenja IPARD II Programa Republike Srbije.

Edukacija će imati za cilj unapređenje konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i povećanje obima proizvodnje proizvoda mladih sa sela.

Za učešće na obukama mogu da se prijave mladi sa područja Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga, starosti od 15 do 30 godina, kao i stariji zainteresovani za tu oblast. Broj učesnika obuka za svaku opštinu je ograničen.

Ministarstvo omladine i sporta projekat finansira u okviru javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade, a sprovodi ga Udruženje građana „Centar za unapređenje preduzetništva mladih“, saopšteno je iz ivanjičke Kancelarije za mlade.

Ukoliko bude zainteresovanih, kasnije će, kako je najavljeno, biti organizovano i predavanje o proizvodnji heljde.

Program razvoja preduzetništva i zapošljavanja mladih u ruralnim sredinama ima za cilj podizanje kvaliteta njihovog života na selu kroz obezbeđivanje podrške za njihovo zapošljavanje, pokretanje sopstvenog biznisa u ruralnim sredinama.

Takođe, namera mu je i korišćenje dostupnih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih fondova, unapređenje kapaciteta mladih za podizanje zasada maline i heljde, kao i njihovo informisanje o mogućim podsticajima za te vidove proizvodnje.

Izvor: Tanjug