Nova pravila za ulazak u Grčku

(Last Updated On: June 7, 2021)

Zvanična informacija na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, vezana za nova pravila i obaveze građana Srbije koji putuju u Grčku, glasi:

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko drumskih prelaza Evzoni (sa Severnom Makedonijom, otvoren od 7-23 časa) ili Promahonas i Ormenio (sa Bugarskom, otvoreni 24 časa).

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta www.travel.gov.gr (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 5 godina starosti) ili potvrda o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdata od strane nadležnog organa. Navedena potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Licima koja su preležala Covid 19 u prethodna 2 do 9 meseci pre putovanja, neophodna je potvrda o preležanoj bolesti. Svi putnici na graničnom prelazu podležu se brzom testiranju, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 14 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali se podležu brzom testiranju na granici.

Na sajtu se dodaje i sledeće:

Napominjemo da, i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena, te stoga savetujemo da za informacije o uslovima putovanja u određenu zemlju kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo te zemlje u Beogradu.

Takođe, možete da kontaktirate diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije u zemlji u koju putujete kako biste dobili raspoložive informacije o uslovima ulaska u datu zemlju.