Tesla Giga Berlin dobio dozvolu za montažu linija

(Last Updated On: )

Tesla automobili sve su nam bliži, ali i mogućnost da vredni i talentovani mladi ljudi oprobaju sreću, i konkurišu na jedno od otvorenih radnih mesta u kompaniji Ilona Maska.

Gigafabrika Tesla Berlin-Brandenburg biće, kako najavljuje vlasnik, najnaprednije postrojenje za masovnu proizvodnju električnih automobila u svetu. Na početku će proizvoditi Tesla model Y, ali se planira da se veoma brzo uspostavi proizvodnja potpuno novog modela. Iako je planiran i za svetsko tržište, novi dizajn bi bio namenjen, pre svega, potrebama evropskih korisnika. Sam Mask pominje u intervjuima mogućnost da to bude hečbek oblik a, u svakom slučaju, automobil manjih dimenzija od američkih modela, zbog navika Evropljana i praktičnosti tokom vožnje i parkiranja u gradovima.

Giga Berlin na svom zvaničnom sajtu poziva zainteresovane da apliciraju za radna mesta u Berlinu. Fabrika je trebalo da bude završena do 1. jula, ali su brojne okolnosti odložile otvaranje. Pored protesta ekologa i aktivista zabrinutih za narušavanje ravnoteže životne sredine u okruženju, i neeksplodiranih bombi iz Drugog svetskog rata, ni nemački zakoni nisu bili naklonjeni investitoru. Duga procedura odobravanja za pojedine faze pomerila je početak proizvodnje na sam kraj ove godine, dodatno komplikovana odlukom da se pored fabrike, ipak, izgradi i postrojenje za izradu baterija.          

U Tesli planiraju da iz fabrike, koja će zaposliti ukupno 12 hiljada ljudi, godišnje izađe pola miliona automobila. Kupcima su obećani najmoćniji sistemi za baterije do sada, najviši standardi elektronike, bezbednosti, visoke performanse pogona automobila, kao i boje nove generacije, dubine i složenosti, koje do sada nisu viđane u masovnoj proizvodnji.     

Lokalne vlasti dale su, pre par nedelja, preliminarno odobrenje za montiranje mašina i agregata za montažu unutrašnje armature, kokpita, spajanje šasije, motora… Sve ovo su postrojenja koja se koriste u finalnoj fazi izrade automobila, neposredno pre kontrole i isporuke kupcu, tako da se očekuje i da će za druge, jednostavnije delove opreme, brzo biti otklonjene sve birokratske prepreke.