Novac izvoznika nafte kao spas

(Last Updated On: )

Kredit od milijardu dolara, koji je Srbija upravo dobila od Ujedinjenih Arapskih Emirata pod povoljnim uslovima, pokrenuo je komentare stručnjaka i laika. Najčešće pitanje je šta smo dali za uzvrat pa da oni budu tako darežljivi prema Srbiji.

O ogromnim sumama novca koje Saudijska Arabija i druge zemlje Golfskog zaliva daruju ili pozajmljuju pišu i analitičari iz sveta. Srbija, naravno, nije jedina. Prihodi koje naftom bogate arapske države ostvaruju u proteklim mesecima su enormni, i one ih koriste, između ostalog, za davanja drugim zemljama. Veruje se, kako na primer piše Vol Strit Džurnal, da je krajnji cilj održavanje ili pojačavanje uticaja, pre svega na strateški važne susede.

Egipat, Pakistan i Turska suočavaju se sa veoma ozbiljnim krizama. Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati obećali su 22 milijarde dolara Egiptu i 10 milijardi Pakistanu, osiromašenoj državi koja se bori sa teškim posledicama poplava. Emirati su prevazišli uzdržanost prema nekada velikom konkurentu Turskoj, i opredelili milijarde dolara za investicije i deviznu pomoć u situaciji kada Turska beleži u svetu rekordne stope inflacije.

Pre par godina, kada su cene nafte bile niske, navedene države su razmatrale obustavljanje svake pomoći siromašnima. Danas se, zbog rata u Ukrajini i promenjene pozicije Rusije, postavljaju novi prioriteti.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će, okvirno, izvoznici nafte na Bliskom istoku i u Severnoj Africi u naredne četiri godine imati višak prihoda od 1,3 triliona dolara. Rast zaduživanja većine drugih zemalja vidljiv je širom planete, a siromašne države suočavaju se sa najtežim krizama u istoriji. Inflacija, rast cena hrane i energenata, rast vrednosti dolara, nemogućnost da se servisiraju dugovi… doveli su do toga da se sve više država obraća Međunarodnom monetarnom fondu. Ostatak traženog novca, koji se na toj adresi ne može pronaći, nude zemlje izvoznici nafte kao spas.

U pojedinim slučajevima strateške političke i ekonomske koristi su jasne. U drugima su manje vidljive. Ulaganje saudijskog novca u oporavak Egipta prouzrokovan je, kako analitičari tvrde, dvema važnim činjenicama. Egipat kontroliše Suecki kanal, a istovremeno ima jednu od najmoćnijih armija u arapskom svetu. Stabilnost ove države važna je susedima i čitavom regionu.