Noć muzeja 21. maja

(Last Updated On: May 19, 2016)

Trinaesta Noć muzeja biće održana 21. maja, u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu. Omiljeni gradski prostori oživeće tokom ove noći, upoznajući posetioce sa draguljima kulturne baštine, ali i sa zaboravljenim ljudima i neispričanim pričama koje će kroz Noć muzeja prerasti u najlepše uspomene.

Posetioce očekuje oko 250 različitih dešavanja širom Srbije. Raspored programa može se pogledati ovde, klikom na link 13. Noć muzeja.

muzeji

Manifestacija Muzeji Srbije

Kako bi se zainteresovanima pružila dodatna prilika za posetu muzejima, u Srbiji je Noći muzeja priključena, od 2015. godine, manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. Ona je upravo u toku, održava se od 12. do 21. maja i nudi programe koji se mogu pogledati svakog dana.

“Mislim da je zaista impresivno to što će već druge godine 10 dana, od 10 do 10 na 144 lokacije u Srbiji, 80 muzeja u 55 mesta u Srbiji otvoriti vrata za svoje posetioce. Ne samo da dođu i da vide izložbu, već da postanu aktivni saborci u tome kako će izgledati naši muzeji u 21. veku”, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na predstavljanju manifestacije..

Besplatni programi obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu tumačenja postavki, radionica, dečijih programa, predavanja, filmova, koncerata, javnih razgovora i drugih sadržaja. Ulaz je besplatan tokom svih deset dana.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je tema ovogodišnje manifestacije “Moj muzej, moj grad” i da je cilj da se povežu lokalna zajednica i muzej.

“Okupili smo gradove od Aleksandrovca do Šida, ili kako popularno kažemo od A do Š”, navela je ona i dodala da će tokom svih dana manifestacije biti organizovano više od 40 izložbi.

Više informacija o učesnicima i programima može se pronaći na veb-sajtu manifestacije www.muzejisrbije.rs, na veb-sajtu Narodnog muzeja u Beogradu, kao i na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram.