Neke druge valute

(Last Updated On: )

Dolar je pao u odnosu na korpu valuta i oslabio u odnosu na evro tokom slabog prazničnog trgovanja tokom Božića.

Istovremeno, rast cena sirovina uticao je na jačanje kanadske i australijske valute na najjači nivo u prethodnih nekoliko nedelja.

Funta je “profitirala” usled slabljenja dolara u odnosu na većinu glavnih valuta, ojačavši za 0,3 procenta na 1,341 dolar. Funta se trgovala na maksimumu od čak 1,3423 dolara u toku prepodneva u sredu.

Cene nafte su uzletele na dvogodišnji maksimum u utorak, podstaknute vestima o eksploziji na libijskom naftovodu i o nastavku smanjenja isporuka “crnog zlata” koje predvodi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). Cene bakra su u sredu skočile na najviši nivo u periodu od preko tri i po godine.

Dolarski indeks, koji prati kretanje dolara u odnosu na glavne valute, pao je za 0,25 procenata. Dolar je takođe oslabio u odnosu na evro za 0,3 procenta na 1,1897 dolara za jedinstvenu valutu. Prema jenu, dolar je bio stabilan na 113,22 jena.

Cena bitkoina je neznatno porasla na 15,854 dolara na Bitstamp berzi u Luksemburgu, ojačavšsi 14 procenata u toku ove nedelje, nakon što je prošle sedmice zabeležila najveći nedeljni pad od 2013. godine.

Izvor: Tanjug