Gde žive najbogatiji

(Last Updated On: )

Šta mislite – gde žive najbogatiji ljudi na planeti? Zvanični podaci postoje, i milijarderi nisu samo u Americi ili Evropi. Uzme li se u obzir lista koju u svojoj dokumentaciji poseduje Forbs – 2043 najbogatija pojedinca boravište imaju na na šest kontinenata, u 71 državi ili teritoriji, u stotinama gradova. Pored Sjedinjenih Američkih Država, koncentracija bogatih je najveća u Kini i, pomalo iznenađujuće – Indiji.

Evo i spiska gradova u kojima su odlučili da se nastane.

U Njujorku živi najveći broj najbogatijih – čak 82. Po količini novca koji poseduje prednjači Dejvid Koh (48,3 milijarde dolara), suvlasnik ogromne korporacije koja posluje u oblasti hemije i nafte, a sledi ga bivši gradonačelnik Majkl Blumberg.

Odmah iza Njujorka, sa 75 milijardera, je Hong Kong. Interesantno je da se najveći broj njih obogatio na poslovima sa nekretninama.

Samo dva milijardera manje – 73, ima na svojim adresama Moskva. Najbogatiji je Leonid Mikelson, koji je na čelu kompanije za trgovinu gasom Novatek. Ruski bogataši uglavnom se bave čelikom, metalima, ugljem, naftom, prirodnim gasom…

Sledeći na spisku, sa 54 milijardera, je Peking. U Aziji, još jednom se potvrđuje, novac donose nekretnine, a Vang Jianlin, najbogatiji Kinez, poseduje tematske parkove kojima konkuriše Dizniju.

U Londonu, u kojem živi 50 milijardera, na spisku prednjači jevrejski biznismen ruskog, preciznije, sovjetskog porekla, pošto je rođen u današnjoj Ukrajini – Leonard Blavatnik. Blavatnik se obogatio investiranjem u druge kompanije.

Šesti grad po broju milijardera je Mumbaj (Bombaj) i u njemu već gotovo dve decenije na listi najbogatijih vodi Mukeš Ambani, biznismen koji je započeo posao sa gasom, a danas poseduje najveću 4G mobilnu mrežu Jio.

Sledeća tri mesta takođe su na Dalekom istoku – sedmi Šangaj, osmi Seul i deveti Šenzhen imaju 40, 37 i 35 milijardera. U Seulu najveće bogatstvo poseduje vlasnik Samsunga Li Kun Hi.

Poslednji na listi prvih 10 gradova je San Francisko. Među najbogatijima su vlasnici Ubera, Erbienbija, Pinteresta i Tvitera, a prvi po bogatstvu je Dastin Moskovic – internet preduzimač i suosnivač (zajedno sa Markom Zakerbergom i drugima) Fejsbuka.