IT prekvalifikacija

(Last Updated On: )

Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP završio je selekciju devet škola i institucija, izvodjača obuka, koje će u toku naredne godine sprovoditi 18 kurseva u okviru nacionalnog programa obuka za prekvalifikacije u IT sektoru Kancelarije za IT i eUpravu.

U ovom krugu obezbedjena su mesta za ukupno 700 polaznika širom Srbije, od toga 490 u Beogradu, 80 u Nišu, 45 u Novom Sadu, 33 u Čačku, 20 u Valjevu i po 16 u Subotici i Zrenjaninu. Obuke će sprovoditi Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, škola računara CET, SEEICT, Link grupa, Univerzitet Metrolopitan, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Vojvodjanski klaster naprednih tehnologija i Niški klaster naprednih tehnologija.

“Institucije sa kojima je potpisan ugovor imaju sporazume o saradnji sa najrelevantnijim IT kompanijama. Tako su u samom startu obezbedjene stručne prakse za više od 75 odsto kandidata. Ovo je znak da privatni sektor ima poverenja u visok kvalitet nacionalnih obuka, i da je spreman da pruži priliku prekvalifikantima koji kroz njih prodju. Podsećam da je za samo mesec dana nakon prošlog, prvog kruga obuka, više od 70 odsto kandidata dobilo priliku za usavršavanje u najuspešnijim IT kompanijama na našem tržištu”, rekao je  Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

U skladu sa dogovorenim rokovima, škole će do 10. januara objaviti program obuka i detaljan raspored predavanja. Nakon toga počeće druga faza selekcije u koju se, nakon onlajn testiranja prošle nedelje, plasiralo 2.042 kandidata

Svi polaznici trebalo bi da budu upisani najkasnije do kraja januara, a program obuka za rad na poziciji programera-početnika i savladavanje nekog od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, .Net i C, trajaće sve do jula naredne godine.

Minimalan broj sati obuka je 250, dok će neke od odabranih škola imati i značajno veći broj sati obuke kandidata.