Navikavanje psa na život u stanu

(Last Updated On: )

Nabavili ste ili udomili psa prvi put, ili možda to planirate da uradite. Imajte u vidu da će početni problemi brzo postati prošlost, i da će ih zameniti radost i zadovoljstvo.

Dužina potpunog navikavanja psa na život u stanu zavisi od više faktora i njihovih kombinacija. Ako ste nabavili sasvim mlado štene, ono će učiti sve što je potrebno od vas. Ukoliko uzimate psa koji je već živeo kod nekog u stanu situacija je složenija, a sa najvećim izazovima suočićete se ako udomite psa koji je prethodno bio na ulici. Na brzinu adaptacije utiče i rasa, već izgrađene osobine, način prethodnog treninga…

Prvo što treba da znate je da hrana za pse, topla korpa, mir i sigurnost jesu neophodni, ali nisu dovoljni. Psi su društvena bića sa stalnom potrebom za interakcijom i stimulacijom. Oni su i živa bića kojima je nophodna fizička aktivnost.

Izvodite psa u šetnju redovno, najmanje dva puta dnevno, ujutro i uveče. Učite ga tom prilikom osnovne komande, odnosno kako da bude poslušan. Istovremeno, on će pamtiti detalje i osetiti mirise budućeg okruženja.

Igrajte se sa psom u stanu, sa različitim igračkama i drugim predmetima. Obično su to igre sakrivanja i traženja.

Navikavajte psa postepeno na druge ljude i životinje koji dolaze u vaš stan, na komšije, vodite ih do prodavnice, u posete…

Nagradite psa za dobro ponašanje. Neka to ne budu uobičajene granule za pse. Nagrada treba da bude specijalna poslastica, koja će se izdvojiti.

Uvedite jasna pravila i granice u stanu. Izaberite mesto za korpu za psa, hranu, vodu, igračke. Možete napraviti i fizičke prepreke u vidu ograda kojima ćete izdvojiti prostor u kojem pas sme da se kreće kad želite privatnost ili niste kod kuće. Zabranite mu da bude tamo gde vi ne želite – u kuhinji, na kauču, u vašem krevetu. Zabranite i skakanje na nameštaj koji može da se ošteti.

Što pre naučite psa da fiziološke potrebe obavlja napolju. Pripremite novine, parče veštačke trave ili slično da pokažete psu gde to može da uradi u stanu, ako niste tu. Štenci moraju veoma često da obavljaju nuždu, računa se okvirno da se dodaje jedan sat na svaki mesec starosti. To znači da bi štene staro tri meseca moralo da izađe napolje svaka tri sata. Odrasli psi mogu da izdrže bez izlaska 6-8 sati, a stari psi 2-6 sati.

Trenirajte psa da bude tih i miran u stanu. Uz pomoć diskretne pištaljke ili kliker uređaja postepeno će naučiti šta ne sme da radi. Sprečite koliko god možete zvukove spolja, na koje bi pas mogao da laje.