Mali biznis znači i sledeće…

(Last Updated On: May 29, 2019)

Želite da budete “svoj gazda”, da dolazite na posao i odlazite s posla kad vam odgovara, ne “polažete račune” nikome… Izgleda primamljivo, ali da li je baš tako? Idealizovana slika “vlasnika ličnog vremena i novca” veoma brzo po započinjanju malog biznisa počinje da se pretvara u svoju suprotnost. Opterećeni brojnim obavezama i odgovornostima, uviđate da život preduzetnika nije baš onakav kakvim ste ga zamišljali.

U zavisnosti od delatnosti razlike mogu da postoje, ali gotovo svi vlasnici biznisa treba da budu unapred spremni na sledeće tri stvari.

Radni dani nemaju kraj. Sebi možete dati slobodan dan, ili slobodne dane, ali ne u početnim mesecima i godinama poslovanja. Probleme ćete morati da rešavate sve dok postoje, bez obzira na radno vreme i doba dana, što ni na najodgovornijim mestima kod drugih poslodavaca nije slučaj. Čak i kad imate saradnike na koje možete da se oslonite, vi ćete morati pomno da pratite situaciju i obavljanje skoro svih poslova.

Neophodno je da zaista prodate proizvode i usluge. Možete biti dobra, ljubazna i voljena osoba, uglađena i poštovana, vrhunski poznavalac u određenoj oblasti, ali ništa od toga ne vredi ako ne uspevate svoju ponudu da – prodate.

Odluke su na vama. Od sitnih dilema do ključnih situacija, moraćete da preuzmete odgovornost i odlučite. Pojedine odluke će biti nepopularne, ishodi neizvesni, stres veliki, ali… to je deo privatnog biznisa u koji se upštate.

Neka vas, dakle, ne razočara vaša nova uloga na početku. Prolaženjem vremena sve će biti lakše ukoliko se budete dovoljno potrudili. Okolnosti, takođe, treba da vam budu naklonjene, što se ne dešava uvek. Upoznajte pre otpočinjanja biznisa sebe, svoje jake i slabe strane. Suočite se sa realnošću i ako vam se učini da na nešto niste spremni – odložite početak dok se ne steknu bolji spoljni ili unutrašnji uslovi