Po zadržavanju talenata smo na dnu

(Last Updated On: )

Od 2000. godine iz Srbije je otišlo više od 650.000 ljudi, najviše mladih.

“Srbiju trenutno želi da napusti gotovo polovina populacije između 15 i 29 godina, bez ideje o povratku”, izjavio je prodekan za saradnju sa privredom Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar.

“U narednim godinama zemlju bi moglo da napusti i do 25 odsto školovane i mlađe populacije”, kazao je on na forumu Srpske asocijacije menadžera (SAM) “Kako zadržati mlade u Srbiji”.

Lončar je dodao i da je Srbija po indikatoru “kapacitet za zadržavanje talenata” na 134. poziciji, a po indikatoru “kapacitet za privlačenje talenata” na 132. poziciji od ukupno 137 zemalja, što je pokazalo istraživanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Na skupu je rečeno i da je prema podacima OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) od 2000. godine iz Srbije otišlo više od 650.000 ljudi, najviše mladih.

Istraživanje Ministarstva prosvete iz 2018. godine, među 11.013 studenata, pokazalo je da 25 odsto studenata želi da nastavi školovanje u inostranstvu, a od tog broja njih 66 odsto želi da nastavi tamo život.

“Tema odliva mozgova iz Srbije danas je aktuelnija kao nikada pre, posebno jer su procene da svake godine našu zemlju napusti najmanje 35.000 ljudi, u potrazi za boljim standardom i perspektivom. Zato je Srpska asocijacija menadžera odlučila da pokrene seriju diskusija sa privrednicima, državnim institucijama i fakultetima u želji da istaknemo važnost da, svako u svojoj sferi, preuzme odgovornost i da pokuša da kreira uslove za bolji život i rad mladih ljudi u Srbiji”, izjavila je izvršna direktorka SAM-a Jelena Bulatović.

Generalni direktor Strateškog distributivnog područja Srbija Atlantik grupe Dragomir Kostić, koji je i dobitnik “SAM Godišnje nagrade 2018” u kategoriji “Najbolji program za razvoj talenata”, kazao je da je fokus njegove kompanije na podršci zaposlenima kako bi iskoristili svoje potencijale i poboljšali svoje veštine, ali i na privlačenju i negovаnju mladih talenata.

“Upravljanje talentima predstavlja oblik upravljanja ljudskim kapitalom i to je dugoročan, sveobuhvatan i integrisan pristup podupiranju i ojačavanju temeljnih kompetencija kompanije. Najuspešnije kompanije na svetu svoju prednost grade upravo na razvoju sistema uspešnog upravljanja ljudskim resursima i privlačenju i zadržavanju najboljih”, rekao je Kostić.

Izvor: Beta