Maja Pavlović nastavlja štrajk glađu u Beogradu

(Last Updated On: )

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izrazila je zabrinutost zbog sutuacije na novosadskoj televiziji Kanal 9, a posebno za zdravstveno stanje vlasnice tog medija Maje Pavlović koja već 18 dana štrajkuje gladju.

Ona štrajkuje jer smatra da je odlukama državnih organa i ekonomskim pritiscima televizija Kanal 9 iz Novog Sada dovedena u neravnopravan položaj na tržištu, zbog čega je onemogućeno njeno normalno funkcionisanje.

Gordana Janković je nakon posete predstavnika OEBS-a u Srbiji i Nezavisnog društva novinara Vojvodine Maji Pavlović, rekla za Betu da posebno zabrinjava činjenica da mediji i novinari svoja prava ostvaruju na tako kompleksan način kao što je štrajk gladju.

OEBS se, prema njenim rečima, redovno informiše o dešavanjima u Kanalu 9 i od novinarskih udruženja, a nakon razgovora sa Majom Pavlović jasnije su sagledali problematiku te televizije čiji račun je već neko vreme u blokadi.

Janković je istakla da opstanak lokalnih medija ima ogromnu važnost za kavlitetno informisanje gradjana, jer su im oni “prozor u svet”, ali da su postojeći uslovi za njihovo funkcionisanje zabrinjavajući.

“Kao što smo i do sada isticali u razgovorima sa medijskim i novinarskim udruženjima, potrebno je pronaći modus koji će omogućiti funkcionisanje loklanih medija, te preispitati održivost lokalnih medija u postojećim uslovima jer njihovim gašenjem gradjani ostaju bez važnih informacija”, ukazala je ona.

Dodala je da se nada da će žrtva koju podnosi Maja Pavlović biti “poziv za preispitivanje i ozbiljnije razmatranje kako da se obezbede funkcionalniji uslovi za rad lokalnih medija”, te da će taj poziv “čuti i prepoznati i nadležni državni organi”.

Maja Pavlović ponovila je u razgovoru sa predstavnicima OEBS-a i NDNV-a da ostaje pri odluci da nastavi štrajk gladju dok se ne ispune njeni zahtevi, koji, kako je navela, ne podrazumevaju “nikakvu pomoć, već samo to da država počne da funkcioniše i radi svoj posao”.

Ona je kazala da je račun te televizije u blokadi i da ne mogu da ispunjavaju svoje finansijske obaveze, navodeći da je to posledica toga što se postupci koje su pokrenuli zbog, kako tvrdi, nerealnih dažbina kojima su opterećeni lokalni mediji pred Upravnim sudom i Ustavnim sudom Srbije godinama ne rešavaju. Dodala je i da to vidi kao politički pritisak jer je Kanal 9 u svom programu otvoren i za predstavnike vlasti i za opoziciju.

“Predstavnci gradske vlasti u Novom Sadu odbijaju da odgovore na naše pozive da gostuju u programu Kanala 9. Političari su zabranili i privrednicima i javnim preduzećima da se reklamiraju kod nas. Prema tome, očigledno se radi o ekonomskom maltretiranju, pritiscima i zastrašivanju”, kazala je Maja Pavlović.

Ona je navela i da probleme koji muče TV Kanal 9 imaju i drugi lokalni i regionalni elektronski mediji u Srbiji i da oni moraju biti sistemski rešeni.

Dan slobode medija – 3. maj

Maja Pavlović je potvrdila da će danas, povodom Dana slobode medija, svoj štrajk nastaviti u Beogradu.

Reporteri bez granica juče su pozvali Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da odgovore na zahteve vlasnice novosadske televizije Kanala 9 Maje Pavlović, kao i na to da su novinarska i medijska udruženja iz Srbije već nekoliko puta apelovala na državne organe da se hitno uključe u rešavanje problema Kanala 9, izražavajući zabrinutost za zdravstveno stanje Maje Pavlović.

Pavlović je prethodno uputila i zvaničnu inicijativu za sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predsednicom Ustavnog suda Vesnom Ilić Prelić.

Izvor: Beta