Lidl veliki konkurent

(Last Updated On: )

Ekonomista Dragovan Milićević rekao je danas da će nemačka kompanija Lidl otvaranjem robnih kuća u Srbiji preuzeti deo kupaca od drugih trgovina, a manje i zatvoriti.

Lidl će sledeće nedelje otvoriti istog dana 16 robnih kuća, od kojih je pet u Beogradu, a do kraja godine još sedam.

Milićević je rekao da je ta nemačka kompanija dugo snimala tržište u Srbiji i da joj motiv za ulazak nije bio isključivo rast tržišta na koji i ne može da se računa, već preraspodela kupaca.

“Lidl ima trgovine u skoro svim zemljama u okruženju, Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, a Makedonija je malo tržište i možda nije interesantno u ovom trenutku, pa je preostalo da se ‘pokrije’ još i srpsko tržište sa sedam miliona stanovnika”, rekao je Milićević.

Dodao je da će ta nemačka kompanija uspeti da već u prvoj poslovnoj godini preotme deset do 15 odsto tržišta i kupaca, “što nije malo”.

“Lidl će agresivnom kampanjom, velikim asortimanom robe i nižim cenama preuzeti deo kupaca od drugih trgovina”, ocenio je Milićević.

Promet i broj kupaca će, kako je rekao, prvo pasti u malim trgovinama i radnjama “preko puta” pa će verovatno prodavati samo hleb, mleko i još ponešto dok se ne zatvore.

Potvrda da nemačka kompanija, kada je odlučivala da otvori mrežu robnih kuća u Srbiji, nije imala u vidu samo rast kupovne moći stanovništva, jer ni u susednim zemljama, Rumuniji i Bugarskoj, gde već imaju robne kuće, platežna sposobnost nije bolja nego u Srbiji.

Izvor: Beta