Lažni zahtev za doniranje

(Last Updated On: )

“Budžeti su nam, u najvećem broju slučajeva, ograničeni, te vam se obraćamo sa molbom za donaciju”, piše, između ostalog u zahtevu koji je predat jednoj firmi u Nišu, a koji navodno potpisuje osoblje Klinike za dečiju hirurgiju i rukovodilac dr Anđelka Slavković. Međutim, na Klinici kažu da oni dopis nisu poslali i sumnjaju da je njihovo ime namerno zloupotrebljeno.

Dopis koji je dostavljen i novinarima je bez potpisa, pečata, pa i faksimila Kliničkog centra, a građanin koji je ukazao na problem kaže da su se osobe koje su ga donele u njegovu firmu predstavile kao medicinske sestre.

“Na moje radno mesto došle su medicinske sestre iz Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju sa molbom da im damo, ako smo u mogućnosti, potrošni materijal ili štampač. Po njihovim rečima one nemaju osnovna sredstva za rad” – napisao je ovaj građanin.

One su dopisom, konkretno, tražile desktop i laptop računare, kao i štampače, skenere i mašine za kopiranje. “…Koje bismo pre svega koristili za rad kako hitne hirurške jedinice, tako i specijalističkih ambulanti Klinike”, piše u zahtevu.

Prema rečima rukovodioca Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju prof. dr Anđelke Slavković, čije ime takođe stoji u dokumentu, niko od nadležnih sa Klinike nije upoznat sa sadržinom istog, niti ga je neko od nadležnih ni zvanično, ni nezvanično poslao. Pojašnjavaju da ukoliko neka kompanija zaista želi da bude donator, za to postoji procedura u skladu sa Zakonom o donacijama.

Zakon propisuje da donator prvo pošalje pismo o namerama u kome je taksativno navedeno šta sadrži donacija, kao i vrednost iste. Nakon toga, rukovodioci OJ odlučuju da li će prihvatiti donaciju, da bi se na kraju sa time saglasio i generalni direktor Kliničkog centra Niš.

Ostaje nejasno ko je u ime Klinike dostavio dopis i zatražio opremu, kao i kako i kome bi na kraju ta oprema bila isporučena.

U Kliničkom centru kažu da donacije poslednjih godina nisu retkost, ali da tačan broj nemaju, jer imaju 38 organizacionih jedinica, pa bi jedino mogli da se donatorima zbirno zahvale.

Izvor: Južne vesti