Za jeftiniji roming

(Last Updated On: )

Koliko je zaista jeftiniji roming u regionu i na šta bi trebalo da obrate pažnju korisnici usluga operatera koji posluju u Srbiji pitanje je na koje odgovara u “Politici” novinar J. Kavaja. Zbog aktuelnosti teme i korisnih saveta prenosimo ovaj tekst.

Sporazum o snižavanju cena rominga između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije stupio je na snagu u utorak, 30  juna. U letnjoj sezoni, kada je Crna Gora jedna od najposećenijih destinacija, ova promena neće mnogo značiti turistima, jer su domaći operateri i ranije imali povoljne uslove za roming sa ovom zemljom zbog „sestrinskih” kompanija koje tamo posluju.

Ni za ostala popularna odredišta ništa se nije znatnije promenilo u odnosu na prošlu godinu. I dalje je papreno skupo „halo” s plaže u Tunisu i Egiptu (od 200 do 387 dinara za minut odlaznog poziva), kao i prenos podataka u bilo kojoj zemlji (megabajt „skinut” u Grčkoj je od 600 do 990 dinara, a gledanje jednog video-spota na „Jutjubu” odnosi oko osam MB).

roming

Svako kome odmor ne podrazumeva i odmor od mobilnog telefona, a ne želi da se po povratku s letovanja zaprepasti iznosom računa, mora dobro da se informiše o cenovniku i uslovima. Operateri imaju detaljne podatke na svojim sajtovima, ali treba čitati uvek sve do kraja stranice, obavezno i ono navedeno sitnim slovima. Na primer, ako ste korisnik VIP-a i putujete u Crnu Goru a ne pošaljete aktivacionu poruku za posebnu jeftiniju „balkansku tarifu” platićete pozive i poruke duplo skuplje. Kod ovog operatera postoje različite cene rominga zavisno od datuma potpisivanja ugovora, negde i od modela telefona (za „blekberi” telefone se drugačije tarifira prenos podataka), pa i to treba proveriti.

„Telenor” zbog dogovora o jeftinijem romingu u regionu ima posebnu tarifu „Region plus”, ali njihovim korisnicima se ne isplati da je aktiviraju za Crnu Goru, jer je jeftinije da ručno izaberu tamošnji „Telenor” (zavisno od uređaja, na ekranu je prikazan kao „Telenor”, „Promonte”, YU 02, 220 02, 29701 ili ME 01).

Iznenađenje može da dočeka i one koji su nedavno potpisali postpejd ugovor, budući da je roming usluga omogućena tek posle trećeg plaćenog računa. Jedina mogućnost im je da uplate pozamašan avans.

Plaćanje unapred je jedina opcija i za pripejd korisnike, jer ukoliko žele da telefoniraju sa odmora, moraju da imaju kredita na računu. Njima se uglavnom nude paketi za sedam ili deset dana, sa određenim brojem minuta, poruka i megabajta.

Takvi paketi su na raspolaganju i postpejd korisnicima. Treba ih dobro proučiti da bi se videlo šta kom korisniku odgovara, zavisno od toga da li više voli da razmenjuje tekstualne poruke, razgovara ili surfuje internetom.

Kod nekih paketa treba voditi računa i o tome u kojoj su mreži ljudi s kojima najčešće komunicirate, jer svaki operater nudi pogodnosti u svojoj partnerskoj mreži. S obzirom na činjenicu da su poslednjih godina mnogi brojevi preneti u druge mreže, paketi obuhvataju samo one brojeve koji originalno pripadaju operaterima, čak i ako su preneti u druge mreže.

Novinar “Politike” daje i nekoliko praktičnih saveta.

  • Isključite prenos podataka, jer se aplikacije na pametnim telefonima same ažuriraju ili isključite automatsko ažuriranje.
  • Koristite besplatan bežični internet (wi-fi) tamo gde je dostupan (većina hotela i privatnog smeštaja ga ima) jer postoji mnogo servisa poput „skajpa” i „vajbera” koji su besplatni.
  • Umesto što šaljete es-em-es poruke, koristite „vajber” jer je slanje poruka putem ovog servisa besplatno.
  • Proverite ponudu roming paketa kod svog operatera, možda vam odgovara neki od sezonskih paketa za turiste.
  • Isključite mobilni telefon ili ga ostavite kod kuće.

Izvor: Politika