Domaći Uber je Car:Go

(Last Updated On: )

Novost u prevozu na ulicama Beograda zove se Car:Go, usluga slična servisu Uber, koji je konkurencija taksistima širom sveta. I dok Uber omogućava fizičkim licima da se dogovore putem aplikacije za mobilne telefone i prevezu se sa mesta na mesto, Car:Go angažuje profesionalne vozače i povezuje ih sa putnicima. Vožnja će, kako je najavljeno, biti jeftinija i do 50% od taksi prevoza, a vlasnici planiraju da servis prošire i na druge gradove Srbije, pa i šire.

car go

Da bi se “pametnim” telefonom naručio prevoz po cenama nižim od taksija, potrebno je, dakle, samo da se skine aplikacija sa interneta (trenutno postoji za „ajos” i „android”).

Iza domaće konkurencije američkom konceptu jeftine vožnje stoje dvojica preduzetnika – Veljko Guberinić i Marko Vučić – koji imaju iskustva u finansijskoj industriji i sa mobilnim tehnologijama. Guberinić živi u Beogradu i kada se u SAD susreo sa Uberom došao je na ideju da u Srbiji stvori sličan servis – inovativan, virtuelan i dostupan u realnom vremenu, objavio je portal „Netokracija”. Taj predlog je 2014. izneo Marku, koji živi u Vašingtonu, a i sam je radio za Uber.

Za razliku od Ubera, koji i fizičkim licama omogućava da taksiraju (Uberpop), što otvara pitanje bezbednosti putnika, srpski startap angažuje isključivo profesionalne vozače i povezuje ih sa putnicima. Vozila su iznajmljena od rent-a-kar kuća, nisu starija od pet godina, i podeljena su u tri kategorije („mini”, „ekonomi” i „elit”), što je jedan od faktora koji određuju cenu. Najveća ušteda je sa malim gradskim vozilima koja mogu da povezuju nekoliko putnika i tako maksimalno smanjuju cenu, pa bi vožnja od Zemuna do centra trebalo da košta oko 350 dinara.

Servis je pokrenut baš u sezoni kada se očekuje priliv stranaca u Beograd. Njegovi tvorci kažu da je u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u vanlinijskom prevozu, jer spajaju vozače (pravna lica) sa putnicima (fizička lica) koji žele da pređu unapred utvrđenu razdaljinu.

Plaćanje je moguće jedino iz same aplikacije, preko „Pejpala”, što je jedna od zamerki korisnika. Od svake vožnje najveći deo ide vozaču, deo za startap, a deo za unapređenje usluga.

Prva iskustva korisnika

Jedan od prvih korisnika, koji se potpisao kao Miroslav, piše na sajtu startit.rs da ga je vožnja koštala gotovo isto kao taksi, a možda i skuplje. Odgovoreno mu je da je reč o manjem nesporazumu, jer je sistem naplatio pogrešnu klasu, i da će mu novac biti vraćen. Drugi korisnik piše da nije jeftinije za 50, već za 10-15 odsto, barem na relaciji Karaburma–Trg. Treći piše da je, prema njegovoj proceni, vožnja od aerodroma do Voždovca 1.050 dinara, dok za istu vožnju taksisti naplaćuju 2.000 dinara. Za sada su zamerke i to što se aplikacija teško pronalazi u ponudi i što se ponekad blokira. A korisnicima „vindouz” telefona poručeno je da se strpe jer će aplikacija biti dostupna za nekoliko meseci.

Tim koji stoji iza servisa do sada je razvoj finansirao iz sopstvenih sredstava, ali trenutno pregovara sa nekoliko domaćih i stranih investitora koji bi pomogli da ovaj projekat zaživi i u regionu.

Izvor: Politika