Zaštita od groma na vodi

(Last Updated On: July 24, 2023)

Leto je sezona nautičkih aktivnosti. Uživanje na vodi, međutim, može da umanji iznenadno približavanje oluje i nagoveštaj da se očekuje nimalo prijatna i svakako opasna grmljavina. Prenosimo zato savete stručnjaka šta učiniti kada su obala, gromobrani i sigurna marina daleko, a gromovi prete.

Pratite nautičku prognozu na internetu, radarske i sve druge dostupne podatke, kako biste se informisali o nevremenu i kada Vam se čini da je dovoljno daleko. Postoje i aplikacije za iPhone i Android telefone koje upozoravaju na opasnost.

Izračunajte koliko Vam je blizu nevreme i pokušajte da se sklonite sa otvorenog prostora na vodi. Kada u daljini vidite munju, izbrojte sekunde do trenutka kada čujete grmljavinu i taj broj podelite sa pet. Rezultat koji dobijete je udaljenost u miljama (jedna milja je 1,6 kilometara).

Budite najoprezniji u vremenu od podneva do šest sati popodne – statistika je pokazala da je to doba dana sa najvećom učestalošću udara gromova.

Proverite šta Vaše plovilo ima od zaštite. Veći brodovi su opremljeni sistemom koji sprovodi elektricitet do podvodnog dela trupa ukoliko dođe do udara groma. Vlasnici manjih otvorenih čamaca bi mogli da nabave portabl gromobran koji se koristi u slučaju nevremena (sastoji se od šipke, žice i „podzemne“ ploče), a najmodernija oprema ove vrste su multipli gromobrani sa bočnim elektrodama u obliku luka. U svakom slučaju – stručnjaci gromobransku zaštitu preporučuju i to po sistemu – što više to bolje.

grmljavina-brod

Kada nevreme počne

Svi znamo da grom „traži“ najvišu tačku – jarbol, antenu, ribolovački štap, čak i čoveka koji stoji na otvorenom. Potrebno je, zato, ukloniti sve istaknute metalne delove ukoliko je moguće, osim onih koji služe za zaštitu, ili ih isključiti sa uređaja. Ući u zatvoren prostor na brodu ako ga ima i skloniti se od metalnih predmeta i utičnica. VHF radio opremu koristiti samo za hitne pozive.

Metal nikako ne držati u rukama, a ukoliko je potrebno da se upravlja kormilom sa metalnim delovima preporučuje se da se to čini sa gumenim rukavicama ili drvenim predmetom (kašikom, na primer), sa drugom rukom u džepu.

Sve što se nalazi u takozvanom Faradejevom kavezu (metalna mreža po kojoj se elektricitet kreće spolja) je zaštićeno od udara groma. Avioni, automobili, ali i mikrotalasna pećnica se ponašaju kao Faradejev kavez, pa se ova poslednja na brodu može iskoristiti da se u nju skloni osetljiva oprema, laptop ili slično.

Ukoliko ne postoji baš nikakva zaštita spustite sidro, skinite sa sebe sve metalne predmete i udaljite se od njih, navucite prsluk za spasavanje, lezite u sredinu broda, na najnižu tačku, i nikako ne ulazite u vodu.

Sačekajte da prođe 30 minuta posle poslednjeg udara groma pre nego što se vratite normalnim aktivnostima – plivanju, skijanju na vodi, pecanju…

I na kraju – ne zaboravite da osigurate brod od udara groma – to je najbolji način da se pokriju troškovi ukoliko do štete dođe.