Koliko je funkcionera u Srbiji

(Last Updated On: August 31, 2018)

U Registru funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, registrovano je ukupno 29.936 aktivnih funkcionera, navela je ta Agencija u odgovoru za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

VOICE je od Agencije tražio te podatke povodom pisanja medija da je broj javnih funkcionera u Srbiji porastao sa 12.000 iz 2011. godine, na gotovo 34.000 na kraju 2017. godine.

Medjutim, Agencija za borbu protiv korupcije nije VOICE-u (www.voice.org.rs) dostavila podatke po godinama, od 2011. do 2017, uz napomenu da ih je moguće pronaći u godišnjim izveštajima o radu.

Na osnovu saopštenja Agencije u 2014. godini vidi se da je poslednjeg dana 2013. godine u Srbiji bilo 25.587 funkcionera, dok je na kraju 2015. taj broj porastao na nešto više od 28.000, piše VOICE.

Sagovornici VOICE-a upozorili su da je pojam javnog funkcionera u Srbiji definisan veoma široko, da veliki problem predstavljaju nejasni kriterijumi za odredjivanje njihovog broja, kao i njihov obuhvat, zbog čega ih, realno ima više nego što pokazuju podaci Agencije.

Bivši predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković, za VOICE je istakao da postoji izvestan broj nosilaca funkcija koje su po prirodi stvari značajne, iako istovremeno nisu nosioci izvršnih ovlašćenja, a da oni iz tog razloga izmiču Agenciji za borbu protiv korupcije.

“Po tome, recimo, obavezu da podnosi izveštaj ima dekan fakulteta, a prodekani nemaju. Ili članovi borda nemaju, a ima direktor. Takozvani savetnici nemaju obavezu da podnose izveštaje, a često se radi o funkcijama koje su unosnije i uticajnije nego formalne funkcije, recimo, direktora osnovne škole. To je pitanje obuhvata”, kazao je Stojiljković.

Izvor: Beta