Delimičan uspeh protesta

Moskva Beograd
(Last Updated On: )

Planirane promene uslova za odlazak u penziju u Rusiji ipak neće biti toliko oštre koliko je prvobitno najavljeno. Suočen sa protestima građana, Vladimir Putin je (delimično) popustio.

Umesto podizanja starosne granice sa 55 na 63 godine za žene, trebalo bi da se promena ipak zaustavi na 60. godini. Petogodišnje povećanje starosne granice za muškarce, sa 60 na 65 godina, će ostati. Tim povodom, predsednik Putin se naciji obratio putem TV ekrana i izneo razloge, pre svega osnovni – udeo zaposlenog stanovništva u ukupnom kontinuirano opada.

Problem je, kako navodi on, što je godinama odlagano da se bilo šta preduzme. Ukoliko se ovako nastavi, raste rizik od inflacije i siromaštva, što je sve i pretnja za stabilnost i bezbednost ruskog društva.

Sindikati, međutim, iznose svoje stavove. Mnogi, ako se najavljene promene usvoje, neće dočekati penziju. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Rusiji muškarci žive prosečno 66 godina, a žene 77.

Pomeranje granice za odlazak u penziju pogodiće celu naciju, pa je popularnost predsednika Putina naglo opala. Neke procene raspoloženja javnog mnjenja pokazuju da je to gotovo 20% – sa 80, na 64% podrške.

Novi propisi će, kako se očekuje, početi da se primenjuju već 2019. godine, tako što će se vreme za odlazak u penziju postepeno povećavati.

Žene koje imaju troje ili više dece biće izuzete i moći će da odu u penziju ranije.

Vladimir Putin nije se posebno bavio ovom temom, sve dok protesti nisu postali ozbiljni. Jedan od razloga je i taj što je lično obećavao da promena u režimu penzionisanja neće biti. Premijer Medvedev, međutim, tvrdi da Rusi žive duže, da vode aktivniji život u starosti, i da čak 12 miliona penzionera, odnosno približno četvrtina od ukupnog broja, i dalje radi.

Zanimljivo je da su se u Rusiji, ovim povodom, na ulicama našli zajedno demonstranti svih političkih usmerenja.

Realnost je, ipak, neumoljiva.

Populacija stari, država na penzije troši sve više, stopa rađanja koja je naglo pala ranih 90-ih sporo se oporavlja… Do 2050. godine, kako tvrde Ujedinjene nacije, jedna petina Rusa će biti starija od 65 godina.