Ko dobija pomoć 7. avgusta

(Last Updated On: August 4, 2020)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da će država u petak, 7. avgusta, isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1,01 miliona zaposlenih.

Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta države će biti opredeljeno 18,4 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.”Кao što smo najavili, svaki će zaposleni dobiti oko 155 evra. Reč je o meri iz drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti Кovid 19, vrednog 66 milijardi dinara”, rekao je Mali.

Ministar je, govoreći o novom paketu mera, precizirao, da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta ove godine.

“Dodatna vrednost ovog paketa je to što se odnosi i na firme koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da medju njima ima puno mladih ljudi”, naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550.

On je kazao da će novac takvim novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

Sve što je potrebno, kako je naveo, je da do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.

Mali je precizirao da druga uplata za sve druge privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, kao i da će za jedan mesec da budu odloženi porezi i doprinosi na zarade.

Naša su očekivanja da ova mera dodatno osnaži privredu u Srbiji, ali i da pruži dodatno vreme preduzetnicima za ekonomsko prilagođavanje novim okolnostima. Uverili smo se da je prvi paket mera vredan 5,1 milijardu evra bio opravdan jer je isplata minimalca, odlaganje kreditnih i poreskih obaveza, pomoglo preduzećima da obezbede likvidnost i ne pribegnu otpuštanju zaposlenih”, rekao je ministar.

Dodao je da najnoviji podaci pokazuju da je Srbija, uprkos krizi, uspela da održi stabilan broj zaposlenih i da u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, zabeleži rast broja zaposlenih za 1,6 odsto.

Mali je ponovio da svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

“Onaj koji je ostvario pravo, a novac ne želi ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra”, naveo je Mali.

Ministar je napomenuo da poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, odnosno najkasnije do kraja godine.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, kako je napomenuo, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Mali je precizirao da je za pomoć privredi i gradjanima, računajući oba ekonomska paketa, ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto BDP-a Srbije, a što ga čini jednim od najvećih u regionu po udelu u BDP, ali i šire.

Istakao je da je uveren da su ekonomske mere koje je preduzela Vlada doprinele da Srbija prvu polovinu godine završi sa padom BDP od svega 0,9 odsto što je znatno manji pad, ukazao je, nego kod drugih zemalja i ocenio da je to odličan rezultat imajući u vidu u kakvom se stanju nalazi cela svetska i evropska privreda.

On je rekao da su ostvareni rezultati u drugom kvartalu ove godine bolji od očekivanih.

Prema njegovim rečima, “sve ovo daje nadu i putokaz da se u drugoj polovini godine, zajedničkim snagama, odgovornom ekonomskom politikom i investicionim ciklusom koji je država već pokrenula, dodje do rezultata koji će dati osnovu za još bolji kvalitet života i standard stanovništva”.

“Zaista, u teškim okolnostima, u junu smo ostvarili čak blagi rast od 0,1 odsto”, rekao je Mali.

Dodao da je Evropska unija u drugom tromesečju zabeležila rekordan pad ekonomske aktivnosti od oko 12 odsto, dok je američka privreda u drugom tromesečju potonula na 32,9 odsto na godišnjem nivou.

“Naša zemlja je, prema fleš proceni državne statistike završila drugi kvartal sa padom BDP od 6,5 odsto. Кada se sve uzme u obzir, ne možemo da ne budemo zadovoljni”, kazao je Mali.

Ministar je istakao da je sada više nego jasno da privredna aktivnost u Srbiji postoji, da nije ugašena i da samo predstoji da preduzeća dodatno prilagode svoje poslovne modele novim okolnostima.

“U drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi u anketi PКS izjasnilo se da ostvarilo povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal. Sve to budi jedan optimizam da ćemo zajedno preproditi sve ovo i iz svega izaći jači, snažniji, fleksibilniji, spremniji za nove utakmice na medjunarodnom tržištu”, rekao je Mali.

Istakao je i da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kvartalu.

On je najavio da država priprema dodatne programe podrške, od kojih je možda najvažnije “Moja prva plata”, koji treba da startuje u drugoj polovini avgusta, kao i dodatne prekvalifikacije i druge mere za podsticanje preduzetništva, inovativnosti i poslovnih ideja.

“Arhitektura svetske ekonomije se menja, a možda se postavlja i novi kamen temeljac. Nismo ni sanjali da će se u ovolikoj meri ubrzati digitalizacija, razviti e-trgovina, pregrupisati lanci snabdevanja, promeniti način svakodnevnog funkcionisanja i rada. Na nama je da pratimo poslovne promene, ali i preporuke i radimo na razvoju elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenju sive ekonomije i unapredjenju poreskog sistema”, zaključio je Mali.

Izvor: Beta