Ko bi u Srbiji u EU

(Last Updated On: )

Više od polovine gradjana Srbije u načelu podržava članstvo EU, ali bi ulazak Srbije u EU konkretno, na referendumu podržalo manje od polovine gradjana 49,5 odsto, rezultat je istraživanja javnog mnjenja koje su sproveli Institut za evropske poslove i istraživačka kuća Ninamedia.

Istraživanje sprovedeno od 21. do 24. marta pokazalo je takodje da članstvo u EU više podržavaju stariji nego mladji gradjani, više žene i nego muškaci i više stanovnici Beograda i Vojvodine nego uže Srbije.

U istraživanju o stavovima gradjana prema EU, sprovedenom na uzorku od 1.201 ispitanika , odnosima Srbije i EU gradjani su dali ocenu 2,78 na skali od jedan do pet.

Najveći broj ispitanika odnosima Srbije i EU dao je ocenu dobar (3), a najmanji broj dao je odličnu ocenu (5).

Istraživanje je pokazalo da 62 odsto gradjana smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU a to uverenje najrasprostranjenije je medju najmladjim gradjanima.

U isto vreme podrška članstvu Srbije u EU najslabija je medju najmladjim gradjanima tek nešto više od polovine, a najjača medju najstarijima dve trećine. Razlika u podržavanju članstva u EU izmedju ove dve kategorije stanovništa iznosi čak 13 odsto pokazalo je istraživanje.

Kada se radi o državama članicama EU, gradjani smatraju da su Srbiji najveći prijatelji u EU Nemačka, Grčka, Španija i Austrija, a najveći neprijatelji Hrvatska, Velika Britanija, opet Nemačka i zatim Francuska.

Najbolje odnose od susednih država, prema istraživanju, Srbija ima sa BIH i Madjarskom, a najlošije sa Hrvatskom i Albanijom.

Crna Gora je na trećem mestu i medju državama sa kojima Srbija ima najbolje odnose i medju onima sa kojima ima najlošije odnose, navodi se u rezultatima istraživanja.

Izvor: Beta