Cena vanile i dalje raste

(Last Updated On: )

Šta će se dogoditi sa cenama sladoleda – jedno je od prvih pitanja koja proizvođači ove poslastice postavljaju suočeni sa kontinuiranim rastom cena vanile.

U siromašnijem delu sveta mnogo toga unapred je jasno – u sladoledu od vanile nalaziće se sve ređe vanila, a slično će biti i sa drugim slatkišima kojima vanila daje poseban ukus.

Iako obično ne poklanjamo mnogo pažnje uzročno-posledičnim odnosima pojedinih događaja na svetskim berzama, interesantno je na primeru vanile podsetiti na sve ono što može da dovede do promena poslovnih odluka, i kod nas.

Najveća količina vanile, više od 75% svetske proizvodnje, stiže sa Madagaskara – tropskog ostrva smeštenog pored jugoistočne obale Afrike. U martu 2017. godine ciklon je na Madagaskaru oštetio veliki broj plantaža. Uprkos predviđanjima da će se situacija popraviti, efekti nestašice, prouzrokovani povećanom tražnjom, su ostali.

Vanila se teško uzgaja i zbog toga je drugi najskuplji začin na svetu, posle šafrana. Supstanca se izdvaja iz nežnog cveta vanila orhideje, a osim na Madagaskaru, vanila se gaji u Papui Novoj Gvineji, Indiji i Ugandi i odatle distribuira širom sveta. Najveći uvoznik su Sjedinjene Američke Države, gde se vanila uglavnom koristi u industriji sladoleda, ali i u proizvodnji ostalih poslastica, alkohola, kozmetike, parfema…

Vanila stiže i u obliku ekstrakta prirodne vanile – guste braon tečnosti snažnog mirisa. Pored ekstrakta, proizvođači koriste i vanilu u prahu, od koje se ponekad u sladoledu mogu primetiti male crne tačkice. Cena praha je, takođe, u protekle dve godine povećana tri puta.

Šta se dešava kada vanila ne može da se nabavi, ili proizvođači ne žele da potroše mnogo novca? Tu je supstanca za dodavanje ukusa koja se naziva veštački vanilin. Veštački vanilin, po hemijskom sastavu identičan onom u vanili, dobija se iz drveta, a ponekad čak i iz nafte…

Prirodna vanila, sa prirodnim vanilinom i drugim korisnim sastojcima, ostaje privilegija bogatih. Cena kilograma vanile trenutno je na berzama oko 600 dolara po kilogramu, što je više od cene srebra.