Kako zadržati kupca

(Last Updated On: March 29, 2016)

Lojalnosti kupca često se poklanja manje pažnje nego što je potrebno i korisno. U svetu marketinga, eksperti se obično fokusiraju na pronalaženje novih kupaca. I to je, naravno, značajno, ali, pomislite samo koliko manje novca treba uložiti da bi se zadržao postojeći kupac, koji je već iskazao spremnost da potroši svoj novac na vaš proizvod ili uslugu, od krajnje neizvesne investicije u, samo potencijalnog, novog kupca.

Danas je lojalnost teže očuvati nego ikada. Tržište je preplavljeno ponudom, konkurencija je žestoka, kupci dobro informisani i spremni da umesto vašeg brenda probaju i nešto drugo.

kupac

Kako to sprečiti, odnosno kojim postupcima efikasno formirati i održavati bazu stalnih kupaca? Evo saveta.

1. Ponudite im objektivnu i realnu vrednost. Kupci ipak na prvo mesto stavljaju kvalitet i vrednost koju dobijaju za svoj novac. Bez obzira na lojalnost i emocije napustiće vas ako zaključe da ste ih u bilo čemu prevarili.

2. Razlikujte se bar u nečemu od drugih, posebno ukoliko nudite proizvod ili uslugu na tržištu sa velikom konkurencijom. Razlika mora da bude osmišljena tako da očigledno koristi kupcu – paket usluga, isporuka na kućnu adresu i slično nastali su kako bi kupac postao lojalni kupac. U svakoj industriji mnogo je potencijalnih mogućnosti, a na vama je da pronađete nešto čega se drugi nisu setili.

3. Nagradite lojalne kupce popustom ili malim poklonom – najbolje je, ukoliko ste u prilici, da iznos popusta raste ukoliko su kupci lojalniji. Ovo je još jedna oblast u kojoj se očekuje da pokažete kreativnost, kao i da izračunate koji je to iznos koji se zaista isplati odvojiti za ove namene. Imajte na umu da akcije mogu biti i vremenski ograničene, kako biste izmerili efekte.

4. Neka odnos vaše kompanije sa kupcem bude što više ličan. Čak i ako imate na hiljade klijenata ili potrošača svako od njih je pojedinac koji zaslužuje pažnju. Iako izgleda nemoguće, pa i nevažno da ostvarite pojedinačan kontakt, nije tako, a kupci ovakva iskustva pamte i vaš brend izdvajaju od drugih. Setite se, uostalom, situacija u kojima ste vi kupac.

5. Pratite stanje na tržištu, promene želja i potreba kupaca i prilagođavajte im sve svoje programe prodaje i nagrađivanja lojalnosti. Za ono što trenutno izgleda privlačno kupci mogu da izgube interesovanje. Uvodite nove vrednosti, kombinujte različite pristupe. Imajte samo uvek u vidu da je – lojalnost važna.