Paušalci još čekaju rešenja

(Last Updated On: )

Iz godine u godinu isti problem. Poreski obveznici, njih oko 220 hiljada, koji porez plaćaju paušalno još nisu dobili konačna rešenja za 2015. godinu, ni obračun obaveza za ovu godinu, pa veoma teško mogu da planiraju poslovanje.

Pošto se ova vrsta poreza plaća akontativno, obaveze se još uvek izmiruju na osnovu rešenja iz 2014. godine.

Poreznici opraštaju sebi što rešenja još nisu poslali, ali paušalcima obaveze nisu oproštene jer ako neko zakasni da izmiri obaveze, koje se plaćaju mesečno, stiže opomena iz Poreske uprave Srbije, odnosno nadležne lokalne filijale.

Iz Saveza računovođa Srbije podsećaju da ova ležernost poreznika donosi dosta problema paušalcima. Jedan od njih je i da ne mogu da dobiju uverenje da su izmirili poreske obaveze što za sobom povlači brojne druge probleme. Na teritoriji koju pokrivaju pojedine filijale ovi obveznici ne mogu da overe zdravstvene knjižice, a to se odnosi i na članove njihovih porodica.

Pored toga, ne mogu da apliciraju za kredite, a onemogućeno im je i učešće u postupcima javnih nabavki.

calculator

U najtežoj situaciji našli su se paušalni obveznici koji su posao pokrenuli prošle godine. Oni nemaju rešenje iz 2014. godine, tako da nisu mogli da znaju pa ni da uplate svoju obavezu. Mnogi od njih su se namučili dok nisu dobili rešenje i podatke o obavezi da bi počeli da plaćaju porez.

“U Vojvodini nije bilo problema sa overom knjižica jer su nadležni pokazali rezumevanje za problem u kome su se ovi ljudi našli”, kaže poreski stručnjak Đerđ Pap.

“Međutim, paušalni obveznici ne mogu jasno da planiraju svoje poslovanje, ulaganje i razvoj dok ne znaju kakve su im obaveze za ovu godinu. Ukoliko, recimo, rešenje bude povećano za 10 odsto – na godišnjem novou to je znatna suma i svakako da čekanje donosi neizvesnost”, objašnjava on.

Čekaju se izmene, a do tada…

Kod određivanja obaveza paušalnim obveznicima osnovica se određuje na osnovu prosečno isplaćene zarade u prethodnoj godini. Pri tome se u obzir uzima i mesto u kome je biznis, broj zaposlenih kao i godine starosti preduzetnika. Pošto se uskoro očekuju izmene ovog propisa sva je prilika da će i rešenja paušalaca sačekati dok se to ne desi. Kako sada stoje stvari, ove promene će po sačekati novu Vladu, a do tada će paušalni obveznici ostati u nekoj vrsti vakuma. Po svemu sudeći nije lako platiti porez ni kad za to postoji dobra volja.

Izvor: Dnevnik