Kako pravilno negovati kožu posle tridesete

koža
(Last Updated On: )

Navršena trideseta godina života predstavlja svojevrsnu prekretnicu koja podrazumeva razvijanje drugačijeg odnosa prema ličnoj nezi, ishrani i aktivnostima. U ovom smislu se pre svega postavlja pitanje adekvatne nege kože, budući da se mahom na koži pojavljuju prvi vidni pokazatelji starenja. Tridesete godine, prema tome, predstavljaju pravo vreme da se ovi znakovi ublaže, odnosno odlože prikladnim koracima nege i uopšte odgovornim odnosom prema sopstvenom zdravlju.

Redovno čišćenje kože lica

Nečistoće koje se nakupljaju na koži u toku dana, ali i u toku noći, je veoma važno redovno uklanjati adekvatnim preparatima za čišćenje kože lica. Ovaj korak nege kože bi trebalo da bude neizostavan, odnosno deo svakodnevne rutine, budući da se na taj način preventuju brojni neželjeni efekti koji mogu biti posledica začepljenih pora. Odabir preparata za jutarnje i večernje čišćenje kože bi trebalo načiniti na osnovu tipa kože, o čemu možete razgovarati sa svojim dermatologom. Uglavnom su preporučljivi blagi preparati, čijom upotrebom nećete rizikovati iritacije.

Hidriranje kože: Dnevna i noćna nega

Nakon čišćenja lica, potrebno je baviti se hidratacijom. Bez obzira na godine, vrlo je važno održavati vlažnost kože, a potreba za nanošenjem hidratantne kreme će se nakon navršene tridesete godine života prirodno povećati. Ulaskom u ovaj period života, koža polako gubi na elastičnosti i ćelijama je potrebno više vremena za regeneraciju. Pored upotrebe dnevne hidratantne kreme, dobro je uvesti u svoju rutinu i nanošenje noćne hranljive kreme, takođe prilagođene specifičnim potrebama vašeg tipa kože. Kada je dnevna krema u pitanju, preporučljivo je da ona sadrži i zaštitni faktor, budući da je izloženost UV zračenju štetna i ubrzava starenje.

Zaštita od sunca i mladeži

Usko u vezi sa prethodno rečenim je preporuka u vezi sa svakodnevnom upotrebom kreme za zaštitu od sunca. Postizanje preplanulog tena nesumnjivo ima naizgled dobar efekat na kožu i pore, dok se nakon određenog vremena mogu pojaviti efekti izloženosti suncu koji ne idu u prilog lepom izgledu i zdravlju kože. Činjenica je da prekomereno izlaganje suncu dovodi do zatvaranja pora i može dovesti do pojave akni i bubuljica, dok ujedno ubrzava proces starenja kože. Nevezano za izlaganje suncu, a naročito ukoliko je to slučaj, važno je voditi računa o mladežima na licu i telu, te redovno pratiti njihovo stanje, ne bi li se na vreme uočile eventualne promene. U godišnji sistematski pregled valja uvrstiti posetu dermatologu, u okviru koje će on izvršiti redovan pregled mladeža, a ukoliko smatrate da je potrebno, nemojte se dvoumiti da mu se javite i ranije. Nakon navršene tridesete godine bi trebalo posvetiti veću pažnju praćenju sopstvenog zdravstvenog stanja, ne bi li se preventovala eventualna neželjena stanja, među koja spadaju i moguće komplikacije u vezi sa promenama na koži. S druge strane, korekcije kao što je uklanjanje mladeža se mogu sprovoditi i iz isključivo estetskih razloga takođe, ukoliko ove promene ne štete vašem fizičkom zdravlju ali utiču negativno na vaše samopouzdanje.

Predeo oko očiju i bore

Pojava bora zavisi od više faktora, među kojima su i oni sasvim individualni, kao što su svakodnevne navike, stres, te i genetske predispozicije. Nakon tridesete godine se u cilju odlaganja pojave bora preporučuju kreme za regeneraciju, koje će pomoći obnavljanje ćelija i kompenzovati elastičnost kože, koja polako počinje da se gubi. Kao najefikasije u ovom pogledu prepoznajemo kreme koje sadrže retinol i alfa hidroksilnu kiselinu, dok mnoge od njih mogu sadržati i vitamin C, kao i različite biljne ekstrakte. Predeo oko očiju je važno tretirati zasebno, dakle ne opterećivati ga teškim kremama, budući da je koža oko očiju tanja i samim time osetljivija. Takođe, tretman kao što je podmlađivanje lica hijaluronskim filerima, doprinosi smanjenju bora i daju zaista dobre rezultate. 

Zimski meseci i suva koža

Iako toplije vremenske uslove smatramo naročito izazovnim kada je nega kože u pitanju, potrebno je imati na umu da hladni meseci pred nas postavljaju jednako važan zadatak održavanja vlažnosti kože, a naročito ukoliko je u pitanju prirodno suva koža. Ulazak u tridesete godine života stavlja još veći akcenat na ovaj korak nege, te je važno odabrati prikladnu kremu kojom ćete svakodnevno tretirati kožu i pomoći joj da se odupre ovakvim vremeskim uslovima. U toku zimskih meseci su preporučljivi preparati koji sadrže ureu i hijaluron, dok ćete redovnim pilinzima efektnije uklanjati mrtve ćelije sa površine lica.

Nega kože predstavlja izuzetno važan segment svakodnevice svakoga od nas, budući da ona predstavlja naš najveći organ i njeno stanje je jedan od prvih pokazatelja našeg opšteg zdravlja. Naročito danas, kada je izolacija postala svojevrsan način života i uslovi svakodnevice predstavljaju dodatni izazov pri održavanju zdravog tela i duha, ne smemo izgubiti iz vida da je briga o sebi polazna osnova za poboljšavanje, odnosno održavanje dobrog kvaliteta života. Nakon što smo otvorili vrata ovog novog životnog razdoblja, imajmo na umu da je posvećivanje pažnje svome telu zaista vredno vremena i truda, jer ćemo tek kada budemo zadovoljni sobom moći da uočimo sve sjajne mogućnosti koje se u ovom periodu života pred nama ukazuju.