Kako organizovati kompanijski događaj

(Last Updated On: )

Terminom kompanijski (korporativni) događaj obično označavamo internu proslavu povodom za firmu značajnog datuma, ili postignuća. Tokom događaja se pojačava kohezija kolektiva, podiže raspoloženje i spremnost za ostvarivanje zajedničkih ciljeva. Često se na susrete ovog tipa, pored zaposlenih, pozivaju odabrani poslovni partneri, što oni smatraju za ukazanu čast i poverenje.

Za planiranje korporativnog događaja pravi se unapred spisak poslova, a evo i nekoliko saveta koji mogu da pomognu.

U zavisnosti od vrste događaja, zabeležite sve što zaposleni i gosti mogu da očekuju i potrudite se da to na najbolji način omogućite.

Odredite budžet za događaj i obezbedite cene stavki da unapred vidite šta tačno možete da uključite. Uzmite ponude na više mesta ako se radi o skupoj stavci.

Napravite spisak gostiju i svima uputite atraktivne pozivnice. Dobro je da i zaposleni dobiju pozivnicu, bez obzira na svakodnevnu komunikaciju. Vreme kada bi pozivnice trebalo da stignu je desetak dana pre događaja, kako bi pozvani mogli da planiraju svoje obaveze.

Angažujte profesionalni foto studio koji će ovekovečiti događaj. Iako danas svi imaju telefone sa kamerama, privatni snimci često nisu potrebnog kvaliteta, sadržaja i stila. Fotografije će vam sigurno trebati za sajt i društvene mreže, a u arhivi firme će poslužiti i za druge namene u budućnosti.

Izbor lokacije je važan. Lepo bi bilo da ona bude originalna, ali birajte mesto za koje pretpostavljate da će se dopasti i odgovarati većini. Raspitajte se o vremenskoj prognozi ako planirate događaj na otvorenom.

Izbegavajte dane praznika, koje zaposleni verovatno žele da provedu sa porodicom.

Ako je primereno, na kompanijskom događaju možete dodeliti nagrade odabranim zaposlenima ili partnerima.

Posle planiranja sledi vreme realizacije. Odradite rezervacije, nabavke, dekoraciju prostora…

Čak i internim događajima potreban je marketing. Podizanje uzbuđenja zbog približavanja događaja objavljivanjem na društvenim mrežama, na primer, učiniće sve još značajnijim. Ovo je posebno bitno ako se sa događajem povezuje lansiranje novog proizvoda, otvaranje novog pogona, dobijanje priznanja…

Na dan događaja i posle njega

Na sam dan događaja budite posvećeni dobrom raspoloženju zaposlenih. Trudite se da se niko ne oseća izolovano i zanemareno. Pratite da li se sve odvija po planu, ali i posmatrajte – dobićete izvesne uvide u odnose među ljudima, koje na drugi način ne biste mogli da steknete. Ta saznanja vam mogu pomoći u boljoj organizaciji poslovanja i timskog rada.

Posle događaja, uputite zahvalnice svim gostima koji su bili i podelite utiske na društvenim mrežama. Ovo je važno za imidž firme i njenu reputaciju.