Počelo prijavljivanje za pomoć roditeljima

(Last Updated On: )

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je od ponoći počela prijava majki za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti i da je do osam časova bilo 10.674 prijava za 19.177 dece.

Mali je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da se ova novčana pomoć države odnosi na svu decu rođenu nakon 21. novembra 2006. godine, dodavši da prijava traje do 20. septembra i da se obavlja elektronski na adresi idp.trezor.gov.rs.

Potpredsednik Vlade je naveo da će svim prijavljenima novac biti uplaćen na račune u periodu od 25. septembra do 1. oktobra, napomenuvši da se očekuje da će približno 1.190.000 dece biti prijavljeno i da je za ove namene u budžetu izdvojeno oko 12 milijardi dinara.

On je ukazao na to da je proces prijavljivanja za ovu jednokratnu pomoć vrlo jednostavan i traje minut ili dva, jer podnosioci prijave odnosno majke treba samo da unesu broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj žele da im bude uplaćen novac.

“Pomažemo majkama, hraniteljima, roditeljima, jer počinje i nova školska godina. Država ovim pokazuje snagu svojih javnih finansija i da vodi brigu o onima kojima je ona najpotrebnija, a u ovom trenutku smatramo da su to naši najmlađi”, rekao je Mali.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da država od 2020. godine daje jednokratnu pomoć privredi i pojedincima, precizirajući da su mladi od 16 do 29 godina prošle godine dobili dva puta po 100 evra i dodatnih 5.000 dinara.

Pravo na uplatu novčane pomoći od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta.

Prilikom prijavljivanja dece, samohrani očevi, osim pomenutih podataka koje dostavljaju majke, moraju da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sami obavljaju roditeljsko pravo.

Hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći, izuzeti su od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.