Kada je bolje dati otkaz

(Last Updated On: )

Okolnosti u kojima ostajete na svom radnom mestu, iako to negativno utiče na vas, sigurno su sasvim specifične. U nekim slučajevima drugi posao je veoma teško pronaći, novac je neophodan za egzistenciju, izdržavanje dece, otplatu kredita… Postoje i situacije kada vam nije sasvim jasno da li je davanje otkaza pravo rešenje. Usponi i padovi u energiji, raspoloženju, motivaciji… sastavni su deo svakog angažovanja, pa ipak…

Ako imate kvalifikacije, i znanja koja su znatno viša od trenutnog radnog mesta, zapitajte se postoji li nešto bolje.

Analizirajte od samog početka prilike za napredovanje, koji god posao da je u pitanju. Ako ne postoje, razmislite da li je to radno mesto za vas poželjno na duži rok.

Ukoliko sasvim sigurno znate da na drugom mestu postoje bolje mogućnosti, ne plašite se promene.

Ako je došlo do restrukturiranja kompanije i vidite da se nalazite na mestu koje će uskoro biti višak, reagujte na vreme.

Analizirajte poslovnu snagu firme u kojoj radite. Ako imate podatke da se približava pad aktivnosti ili bankrot, ne odlažite odlazak.

Da li je ono što se od vas traži na poslu u sukobu sa vašim moralnim načelima i vrednostima? Ako jeste, to svakako nećete dugo izdržati.

Ukoliko ste loše plaćeni, ili lošije plaćeni od drugih na sličnim mestima, odmah počnite da tražite nešto bolje.

Ravnoteža privatnog i vremena na poslu mora se poštovati, i ako nemate porodicu ili obaveze oko dece. To važi i za odmore i pauze tokom radnog vremena.

Poslodavac može promeniti poslove koje vam daje, ali samo kad to ne menja suštinu radnog angažovanja. Ako počne da vam daje zadatke koji nisu u opisu radnog mesta, razgovarajte najpre otvoreno, a ukoliko ne uspete da postignete dogovor razmislite o davanju otkaza.

Radno okruženje ne sme da ugrožava vaše zdravlje, kako fizičko okruženje tako i atmosfera u kolektivu. Ozbiljno neslaganje sa šefovima i kolegama, mobing, veći incidenti, neslaganje sa odlukama drugih… dovode do produženog stresa, anksioznosti i gubitka entuzijazma. Ukoliko sve traje suviše dugo, bolje je dati otkaz i potražiti drugi posao.