Jesenja masaža za dobro raspoloženje

(Last Updated On: )

U ponedeljak 23. septembra, sat i deset minuta pre podneva, i astronomija će potvrditi dolazak novog godišnjeg doba. Jesen najčešće povezujemo sa melanholijom, padom energije i raspoloženja. Ne mora, međutim, nužno da bude tako. Jedno od sredstava za lepšu jesen je, tvrde stručnjaci, masaža.

Masaža u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i većim gradovima lako je dostupna u specijalizovanim centrima, kao i u banjskim mestima, hotelskim kompleksima. Neki od salona sigurno vam je u blizini, pa ako do sada niste, vredelo bi da masažu probate baš u jesen.

Blagotvorna dejstva masaže podržavaju naučni dokazi.

Jesen je, svakako, godišnje doba povećanog stresa, zbog briga i napora koji je prate. U takvoj situaciji organizam odgovara na sasvim specifičan način – luče se određeni hormoni (kortizol), mišići su u tenziji, puls raste i telo se, što je ljudskoj vrsti urođeno, “sprema za borbu”. Iskusan terapeut će situaciju preokrenuti u vašu korist – pritiskom na tačke povezane sa nervom vagusom izazvaće pad krvnog pritiska, proizvodnju “dobrog hormona” endorfina, opuštanje…

Podstaknuti masažom, oslobađaju se još dva “hormona sreće”, dopamin i serotonin. Prvi se bori protiv depresije i pomaže u koncentraciji, a drugi stabilizuje raspoloženje i dovodi u ravnotežu supstance koje mogu da izazovu anksioznost i stres.

Redovna masaža, pokazuju studije, pojačava prirodni imunitet organizma, podižući broj limfocita, koji se bore protiv virusa i različitih vrsta tumora.

Masaža je odlična za uspostavljanje zdravog ciklusa sna. Poremećaji sna, ako su dugotrajni i uporni, mogu da otvore put i za neke hronične bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i depresija. Sa porastom serotonina telo lakše luči melatonin, hormon odgovoran za san i trajanje dubokih, okrepljujućih faza sna.

Masaža, na kraju, što je dobro poznato, oslobađa telo bolova. Tokom jeseni najčešći su u vratu i leđima, prouzrokovani smanjenom aktivnošću i dugotrajnim nepravilnim položajem za stolom, na fotelji, krevetu…