Na veliko tržište bez carina

(Last Updated On: )

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine izmedju Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) očekuje 25. oktobra, a da proces evrointegracija Srbije ne bi trebalo da je udalji od EAEU.

On je kazao da je potpisivanje tog sporazuma o zoni slobodne trgovine tek početak, i da očekuje da će saradnja jačati.

Pre svega je reč o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju roba, usluga i radne snage. EAEU je uzela najbolje iskustvo svih sličnih integracija, i smatramo da EAEU ima dosta solidnu perspektivu. Svakog dana više i više zemalja ispoljava želju da se priključi, da ima neku vrstu ugovora”, kazao je Bocan-Harčenko tokom gostavanja na televiziji N1.

On je rekao da proces evrointegracija neće biti prepreka u saradnji Rusije sa Srbijom i naveo je da je ranije bilo uspešne saradnje, bez ikakvih prepreka, sa zemljama koje su bile kandidati za EU, a sada su članice EU.

“Pregovaranje o pridruživanju sa EU, ranije kada odnosi Rusije i EU nisu bili zategnuti kao sada, nije bio smetnja. Šteta je kad se kaže zemljama koje su kandidati da treba da prave izbor EU ili Rusija, što po svom sadržaju i smislu nije pravedna i pravična poruka. Neophodna je ravnoteža”, kao je Bocan-Harčenko.

“Što se Rusije tiče i evroazijske ekonomske integracije, mi se zalažemo za otvoreno tržište, otvoreno i slobodno tržište bez prepreka. Za konkurenciju i takmičenje smo spremni. EAEU ne nameće pravila”, istakao je on.

Srbija će, kako je objasnio, posle potpisivanja, 25. oktobra, imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošača.

Rusija će, s druge strane, imati mogućnost povećanja plasmana svojih proizvoda industrijskih i drugih, dodao je Bocan-Harčenko i istakao da je cilj da trgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara.

Izvor: Beta