Novi model fiskalizacije: Uhodavanje šest meseci

(Last Updated On: )

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je privrednicima u Privredoj komori Srbije (PKS) novi model fiskalizacije u Srbiji, na koji fiskalni obveznici treba da pređu u periodu od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine.

Siniša Mali je tom prilikom rekao i da će privrednici, od 15. oktobra, preko sajta Poreske uprave, moći da se prijavljuju za državne subvencije.

„Način na koji ćemo to sprovesti u delo je da će od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik moći da se prijavi ako želi da primi subvenciju Vlade Srbije. Rok do kada će moći da se prijave je kraj januara 2022. godine. To je sto evra po prodajnom mestu i sto evra po fiskalnom uređaju. Pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV i kako bi taj trošak nadomestili“, naveo je Mali.

On je dodao da neće biti dodatnih troškova za privrednike prilikom uvođenja sistema, da će ukupni iznos subvencija za ove namene iznositi šest milijardi dinara i da će novac biti direktno uplaćivan svakom poreskom obvezniku koji će tako pokriti troškove obezbeđenja neophodnog uređaja.

Kako je istakao za privrednike je jedno od najvažnijih pitanja pitanje rokova, odnosno do kada treba preći na novi model fiskalizacije.

„Zahtev privrede je bio da uvedemo prelazni period gde paralelno postoje i stari i novi sistem kako bi se korisnici uhodali. Prelazni period biće od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine. Šest meseci je period koji su privrednici tražili i mi ćemo ga obezbediti. Mislimo da je to dovoljan rok da se sve aktivnosti sprovedu do kraja“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima veoma važna je potpuna fleksibilnost sistema, a to je da je mnogo jeftiniji, a da korisnici kao fiskalni uređaj mogu da koriste tablete, računare, mobilne telefone.

„Nema više godišnjih plaćanja servisiranja kasa, sertifikata. Dakle, imamo efikasniji sistem, koji podrazumeva bolji rad Poreske uprave, a sa druge jednostavan sistem koji ide u korak sa vremenom“, dodao je on.

Ministar je podsetio da se krenulo sa kampanjom „Budi eFiskalizovan“ sa sloganom „Čist račun duga ljubav“, a gde će se na nizu sastanaka i istupa u javnosti privreda i građani upoznavati sa novim sistemom i otkloniti sve eventualne nedoumice.

Mali je naveo da je za potrebe informisanja privrednika i građana napravljen i sajt Budiefiskalizovan.gov.rs, kao i da se na njemu mogu naći najvažnija pitanja i odgovori na ovu temu koja se redovno ažuriraju.