Dva nova mobilna operatera

(Last Updated On: )

“Mundio mobile” i “Globaltel” su dobili dozvolu da u Srbiji posluju kao virtuelni operateri.

Iz ugla korisnika, to su operateri kao i svi drugi, a naziv “virtuelni” dobili su zato što na novo tržište ne ulaze kupujući licencu za korišćenje frekvencija nego zakupljujući već izgrađenu mrežu od postojećih “klasičnih” operatera.

“U RATEL-ov registar operatera upisana su dva virtuelna mobilna operatera “Mundio mobile” i “Globaltel”. Kad budu počeli da pružaju usluge objaviće i pod kojim brendom će poslovati na našem tržištu“, kaže, za Večernje novosti, Aleksandra Stefanović, savetnik u RATEL-u.

Oni će imati sopstvenu numeraciju, pa tako “Globaltel” dobija prefiks 0677, a “Mundio mobile” 0678.

U RATEL-u ističu da očekuju da mobilni virtuelni operateri ponude usluge koje postojeći mobilni operateri ne nude, ali i da pojačaju konkurenciju. “Globaltel” je već najavio da će uslugu početi da pruža 13. decembra, kao i da će korisnici moći da aktiviraju više brojeva odjednom, i to bez SIM kartice.

Virtuelni operateri nisu neobični na tržištu. Na primer, “Telekom Srbija” ima svog virtuelnog operatera u Austriji. Njegovo preduzeće “Mtel Austrija” pruža usluge mobilne telefonije od oktobra 2015. Osnivač ove firme je “Mtel” iz BiH (članica “Telekom Srbija grupe”), a srpska kompanija je na ovaj način, praktično, pokrila tržišta Srbije, BiH, Crne Gore i Austrije.

“Usluge mobilne telefonije “Mtel Austrije” prvenstveno su namenjene ljudima u dijaspori, koji žive u toj državi i često komuniciraju s prijateljima, porodicom ili poslovnim partnerima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori“, kaže Predrag Ćulibrk, direktor “Telekoma Srbija”.

Ćulibrk ističe da virtuelni operateri, čiji je početak rada najavljen u Srbiji, imaju definisanu ciljnu grupu korisnika – obično su to, osim etničkih zajednica, mladi ljudi, studenti, turisti… Učešće virutelnih operatera mobilne telefonije na evropskim tržištima najčešće se kreće do deset odsto ukupnog tržišnog učešća.

Izvor: Novosti