Izložba i podrška karikaturi

(Last Updated On: November 23, 2018)

U prostorijama beogradske opštine Stari grad otvorena je izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića koji su poručili da će se za slobodu govora i mišljenja “boriti do smrti”.

Izložbu je, u punom holu opštine Stari grad, otvorio karikaturista Marko Somborac koji je pozvao predstavnike vlasti u Srbiji da umesto deklarativne podrške počnu “suštinski da se zalažu za slobodu mišljenja i govora”. Somborac je ocenio da u Srbiji danas ima “puno uplašenih ljudi, poput direktorke biblioteke u Lazarevcu, koja je uklonila izložbu Koraksovih i Petričićevih karikatura”.

“U Srbiji ima bar jedna bibliotekarka koja se ne plaši Aleksandra Vučića. Predsedniče, smanjite pritisak ili će vas Nada Ajkula ponovo poslati u ćošak”, kazao je Somborac.

Posle otvaranja izložbe, počela je tribina “Solidarnost za Petričića, Koraksa i Danas”.

Veliki broj novinara, umetnika, gradjana došao je kako bi pružio podršku karikaturistima Predragu Koraksiću Korkasu i Dušanu Petričiću, odnosno da bi se usprotivili gušenju slobode govora, izražavanja i mišljenja.

Na otvaranju skupa “Solidarnost za Petričića, Corax i Danas”, Koraksić je kazao da se nikada nije plašio da crta karikature i da bi prestao da radi za list ukoliko bi odbili da objave crtež. “Nisam se uplašio, ovo radim kao što dišem, kada osetim da nešto moram da uradim kroz karikaturu ja ću to uraditi po svaku cenu”, rekao je Koraksić.

Petričić je kazao da veliku zahvalnost duguje urednicima koji imaju hrabrosti da objavljuju njihove karikature. “Kada pogledate karikaturu i kada se osetitie superiorni, bar u tom trenutku, to je onda prava stvar”, naveo je Petričić.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kazao je i da “sloboda košta”, što su osetili u tom nedeljniku, jer za razliku od tablidnih medija ne dobija novac na konkursima. “Mi imamo antimedijsko tržište, antidržavu i u takvom ambijentu smo spremni da trčimo dokle god budemo mogli”, poručio je Ćurlibrk.

Izvor: Beta. Foto: printscreen Danas